България доказа, въпреки натиска, който беше към нас, че е

...
България доказа, въпреки натиска, който беше към нас, че е
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Единствено от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за РСМ

България потвърди, макар натиска, който беше към нас, че е виновен член на Европейски Съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически напън. Време е да се разбере, че само от ангажирането и резултатите в разговора с България зависи ускоряването на европейската вероятност за Република Северна Македония. Това съобщи президентът Румен Радев пред медиите преди началото на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел.

По думите му няма по какъв начин да кажем " да " преди да сме видели устойчиви механизми за премахване на изопачения роман и преднамереното отношение към България и преди да сме уверени, че нашата съседка няма да гради своята еднаквост върху кражбата на българската история.

Ето какво сподели още президентът:

" Искам да концентрирам вниманието върху точката от дневния ред, която чакаха всички европейски институции и водачи, и която успяхме в последния миг да свалим от програмата. За това си има своите аргументи и история. За последния месец и половина България бе подложена на неправдоподобен напън от европейските сътрудници точно на днешния Европейски съвет да се даде ход на договарянията за участието на Република Северна Македония.

На предишния съвет през май заварих България в изолираност, посочена с пръст и упреквана за блокирането на договарянията със Северна Македония и Албания. Мога да кажа, че служебното държавно управление постави големи старания да навакса годините, в които нашите сътрудници по този начин и не съумяха да чуят смислена аргументирана българска позиция на високо равнище.

Затова и организирах голям брой персонални срещи и диалози с водачите на европейските институции, Екологичен потенциал, Европейска комисия, Европейския съвет, с президенти и министър председатели, с еврокомисари, министъра на външните работи и държавния секретар на Съединени американски щати. Вярвам, че те схванаха, че упреците към България са неоснователни. Че имаме ясна позиция за намиране на излаз от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните връзки. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения.

За този месец и половина България потвърди, макар натиска, който беше към нас, че е виновен член на Европейски Съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Защото дано не бъдем наивни. Ние в този момент успяхме освен да отложим тази точка от дневния ред, само че да отхвърлим натиска за обвързване на началото на договаряния за участие на РСМ с календарен график и периоди, само че към този момент.

Натискът ще продължава. Ние доказахме, че може да бъдем открити и за градивен разговор и освен - че можем да иницииране разговора и да водим до неговото топене на най-високо равнище. Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране с медиен и политически напън. Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за участие и не можем да подминем дискриминирането на жители в нашата съседка, единствено поради тяхното самоопределяне като българи, което е в прорез с европейските полезности и правила.

Няма по какъв начин да кажем " да " преди да сме видели устойчиви механизми за премахване на изопачения роман и преднамереното отношение към България - от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика. Не можем да кажем " да " преди да сме уверени, че нашата съседка няма да гради своята еднаквост върху кражбата на българската история.

Но дано да е ясно хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както постоянно сме го правили. България остава отворена за бързи, резултатни двустранни договаряния в полза на жителите на двете страни.

Но време е да се разбере от всички, че само от ангажирането и резултатите в разговора с България зависи ускоряването на европейската вероятност за нашата най-близка страна ", безапелационен е Радев.

Президентът съобщи още, че следва несъмнено под напрежение съвет с значими тематики, като общите старания за превъзмогване на последствията от пандемията, ускорение на икономическото възобновяване и несъмнено връзките на Европейски Съюз с Русия, Беларус и Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР