България днес В истинска атракция се превърна Валери Божинов по време

...
България днес
В истинска атракция се превърна Валери Божинов по време
Коментари Харесай

Божинката стана истинска атракция на селски събор

 България днес В същинска атракция се трансформира Валери Божинов по време на селски събор. Става дума обаче не за същинския нападател, а за негова картонена фигура в действителни размери.

Лицето на играча на " Левски " бе употребявано от панаирджии за специфична игра с футболна топка по време на обичайния събор на курортното село Мала Църква в полите на Рила планина, написа. 

Зевзеци са се постарали да създадат макетна фигура съвсем като на футболната звезда. Облечен в наследник екип и с топка в ръце, изкуственият Валери зове да вкарате гол в особено изрязан кръговиден отвор. При две осъществени попадения от три опита печелите 20 лв., а три от три подсигурява облага от 100 лв..

Куп мераклии изпробваха точния си мерник, само че никой не съумя да вземе огромния джакпот. Панаирджиите не обясниха пред " България Днес " за какво са избрали тъкмо облика на Божинов за своята игра. Те бяха безапелационни, че това е техен патент и никой няма право да ги копира. Не дадоха отговор дали са платили на футболиста, с цел да употребяват лика му.

Иначе самият събор годишно се организира на Петровден. Точно на деня в църквата се подготвя курбан, който се раздава на всички поданици и посетители на селото за здраве. За облекчение тази година денят на празнуване бе преместен с няколко дни в неделя, когато хората почиват.

" Повечето поданици на Мала Църква сме почитатели на " Левски ". Дано тимът не банкрутира. Надяваме се и същинският Валери да пристигна тук и да види каква природа имаме ", обявиха локалните.

Друга тематика, която се разяснява превъзбудено и до през днешния ден, е самолетната злополука, случила се край селото на 17 септември 1971 година

Тогава на близкия връх Свети Дух се разрушава дребен аероплан Ан-14, пътуващ от Кърджали до София. Загиват 8 от общо 9 души в самолета, а повода е човешка неточност на диспечер от летище София. Местните разкриват по какъв начин единственият оживял е пътувал на място до опашката. Тя се закача за върховете на боровете и се откъсва от самолета мигове преди той да се разбие. Късметлията е открит от овчар от селото, който чува крясъци за помощ.

Село Мала Църква е оповестено за курорт с локално значение през 1969 година През юли тук се организира и паметният празник на водата. Целта е да се покажат благосъстоянията на Рила, най-водната българска планина. Голямата забележителност е изцяло непокътнатата църква " Св. св. Петър и Павел ", датираща от XVI век, съхранила неповторими фрески на майстори от Самоковската художествена школа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР