България днес казва последно сбогом на уважавания историк, археолог, писател

...
България днес казва последно сбогом на уважавания историк, археолог, писател
Коментари Харесай

Месец след кончината: Прахта на проф. Божидар Димитров намери покой в морето до Бургас

България през днешния ден споделя последно довиждане на уважавания историк, археолог, публицист и държавник проф. Божидар Димитров. Десетки негови близки, другари, родственици и съратнци през днешния ден се качиха на борда на кораба " Big Baba " от рибарското пристанище в родния му Созопол, с цел да станат част от последния обред, който да изпрати великия патриот в последния му път, написа Флагман бг.

Сред тях е дъщерята на професора Мария, както и кметът на морския град Панайот Рейзи, който бе огромен другар на Божидар Димитров.


Дъщерята на професора Мария (вляво) пристигна в Созопол, с цел да извърши последната воля на професора

На днешния ден се навършва тъкмо един месец от кончината на огромния патриот. Проф. Божидар Димитров ни напусна на 1-ви юли. По воля на професора той е кремиран. Част от праха му е разпилян над Македония, на която той посвети огромна част от живота си. Другата, още веднъж по негово предсмъртно предпочитание, през днешния ден бе разпръсната в морето край Созопол.


Не му остана време да си почине в този град, сподели Илия Илиев (вляво) съученик и другар на професора от дете



По-късно през днешния ден в хода на юлската сесия на локалния парламент в Созопол, общинските съветници ще прегледат докладна бележка на кмета Панайот Рейзи, с която улица и музей в града ще бъдат преименувани, с цел да носят името на професора, който през съзнателния си живот постоянно е милеел за Созопол.


Това, което професорът направи, доста от дълго време трябваше да бъде закичен с орден, а не в този момент, когато го няма, сподели с горест кметът на община Созопол Панайот Рейзи




Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР