България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз,

...
България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Der Standard: Българската трагедия

България през днешния ден е считана за най-корумпираната страна от Европейския съюз, която е затънала надълбоко в блатото от непотизъм и незаконната олигархична мрежа, написа Паул Лендвай в колона за австрийския вестник „ Der Standard “.Actualno.com разгласява целият му текст:

" Продължаващите три седмици в България митинги против дясно консервативното държавно управление и откритият спор сред подкрепяния от социалистите президент Румен Радев и дългогодишния министър председател Бойко Борисов най-сетне привлякоха вниманието на интернационалната общност към непоносимите условия в бедняшката къща на Европейския съюз. Историята на дребната балканска страна след присъединението й към Европейския съюз преди тринадесет години е хроника от неизпълнени очаквания и разочарования.
България е считана през днешния ден за най-корумпираната страна от Европейски Съюз, която потъва по-дълбоко в блатото от непотизъм и незаконните олигархични мрежи по време на държавното управление на Борисов, което с дребни спирания ръководи повече от десетилетие. Населението е намаляло фрапантно през последните 25 години и от девет стана седем милиона. Повече от два милиона души са напуснали страната поради неналичието на вероятности, а специалистите чакат още 20-процентно стесняване до 2050 година
Борисов (на 61 години) като кмет на София, а след това и като ръководител на проевропейската си партия ГЕРБ съумява след тактически отстъпления още веднъж да надиграе съперниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е ориентиран главно персонално против Борисов и упреквания в корупция основен прокурор.
Корупционно тресавище
Фактът, че след претърсването на офисите на негови близки сътрудници президентът Радев се причисли към стачкуващите и обществено прикани „ мафиотското “ държавно управление да подаде оставка даде спомагателен подтик на митингите в цялата страна.
Борисов, който смени трима министри и преодоля с лекост вота на съмнение, иницииран от опозиционната социалистическа партия, отхвълни опцията за предварителни избори с аргумента, че има пандемия, а през март предстоят постоянни парламентарни избори.
Не бива да се не помни, че траялите седмици наред доста по-мащабни митинги през 2013 година в последна сметка не доведоха до правосъдна промяна. Социалистите демонстрираха няколко пъти, че са затънали не по-малко в корупционното тресавище, в сравнение с премиера и неговата партия. Горчивата истина е, че изборите и формалната смяна в състава на Народното събрание и държавното управление не засегнаха властовите центрове на олигархията в стопанската система, медиите, сигурността и правосъдната система. Доминираната от олигарси дребна партия на турското малцинство служи като патерица на ръководещите.
На хоризонта не се вижда някаква действителна политическа опция. ГЕРБ е член на Европейската национална партия, а във външнополитически проект Борисов се държи като другарски надъхан сътрудник на Европейски Съюз. Неговият предходник на поста Сергей Станишев в края на 2018 година беше определен за трети път за ръководител на европейските социалдемократи. Вътрешнополитическата конюнктура в България не е тематика за Брюксел. "
* Анализ на Паул Лендвай, Der Standard, превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР