България Директорът на 63 ОУ: През Вайбър и Фейсбук не

...
България Директорът на 63 ОУ: През Вайбър и Фейсбук не
Коментари Харесай

Директорът на 63 ОУ: През Вайбър и Фейсбук не може да се обучава дистанционно

България Директорът на 63 ОУ: През Вайбър и Facebook не може да се образова отдалечено Един от най-ценните запаси в екипа ни бе гледането посредством споделен екран на уроци в разнообразни класове, споделя директорката Карамфила Новачкова 14 юли 2020, 10:34  Директорът на 63 ОУ: През Вайбър и Facebook не може да се образова отдалечено
Как учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година - Dir.bg беседва с шефа на столичното 63 ОУ "Христо Ботев " Карамфилка Новачкова.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

63 ОУ "Христо Ботев " се намира в най-крайната точка на столичния регион "Надежда " в кв. "Требич ". Училището е малко. В него се образоват към 320 възпитаници до 7 клас. Има и не доста огромен брой педагогичен експерти - 35. Един много сработен училищен колектив, с висок професионализъм и мощна мотивация за работа. Спокойна образователна среда. Над 90% от учащите се в учебното заведение възпитаници не живеят на територията на квартала, а са пътуващи. Училището се гордее с годишно високите резултати на учениците си на НВО и на олимпиади. Друга отличителна линия е положителната дисциплинираност.

От години учителите организират целодневно образование, което в 5-7 клас се води единствено от учители по предмети. Часовете по самоподготовка и занимания по ползи за разпределени по образователни предмети. Така във всеки клас учениците имат учител по образователния предмет заран и следобяд. Това дава опция всеки ден да се почистват пропуските и да се затвърждават знанията. 100% от учениците са обхванати в целодневна организация на образователния ден.

"Много потребна за учителите е основаната от години процедура да основават портфолио на класовете по всеки обособен предмет. По този метод могат да се проследят резултатите на всеки възпитаник от входа му до неговия излаз ", споделя Карамфилка Новачкова пред Dir.bg.

- Г-жо Новачкова, Covid-19 наложи нови правила в образователния развой. Какви са уроците от смяната?

- Covid-19 промени напълно нашия живот и наложи нови правила в образователния развой. Дистанционното образование докара до нараснало присъединяване на родителите, изключително при по-малките възпитаници. Те започнаха да поддържат връзка по-често с учителите на своите деца.

Неизбежната връзка и по-голямото включване на родителите докара до по-добро схващане на труда на учителите и повече почитание към тях. Повечето родители имат по-ясен взор върху образователния развой, знаят повече за образователното наличие, както и за компликациите на децата си. Един от най-важните заключения, които сме създали, е, че присъединяване на родителите в отдалеченото образование е сериозен коректив за работата на учителите и потребна противоположна връзка към учебния ни екип за качеството на работата на всеки от членовете му.

- Как се справихте с шоковата цифровизация в учебно заведение?

- Има педагогичен колективи, които и преди тази изключителна обстановка са въвели електронно образование. Имат опита и продължиха напред в тази обстановка. По-голямата част, в която група сме и ние, в никакъв случай не са работили през електронни платформи. MS Teams беше нашият късмет да се научим в придвижване и да организираме едно качествено образование. Няма разумен човек, който да счита, че през вайбър и фейсбук може да се образова. Аз разбирам, че осигуреността с електронни устройства на учениците е фактор, само че желанието на тези учители да работят отвън просветителните платформи единствено демонстрира отношението им към работата, която извършват.

Нашето учебно заведение започва доста бързо в просветителната платформа. Голяма заслуга за нейната реализация е на ръководителя на направление ИК, господин Григоров. Учителите преподаваха, той разучаваше ресурсите на платформата, правеше им видеоклип и вечер им организираше образование. По този метод учителите доста бързо напреднаха в платформата и усвоиха нейните благоприятни условия.

- Какви бяха най-големите компликации за преподавателите, децата и родителите?

- Началото беше мъчно за всички и за нас, и за родителите, и за децата. Стартирахме с главните предмети и последователно включихме и останалите. Две седмици след началото на отдалеченото образование имахме цялостно съвпадане с действителната образователна стратегия. Четох разнообразни отзиви за провеждащото се образование, най-много на хора, които не са директно ангажирани с образователния развой. Прочетох доста упреци към МОН.

Аз персонално, като шеф на тази дребна просветителна институция, съм доста признателна, че МОН не ни ограничи в рамки, тъй като по този начин всеки, съгласно опциите и темповете си на работа, без да е уплашен, съумя да откри най-верния и верен път. Прочетох недоволства на учители от софийски учебни заведения, че са задължени да работят в платформата MS Teams и районния инспекторат по обучение не им е оказал подпомагане.

Искам да попитам тези сътрудници какво тъкмо подпомагане чакат? Мисля, че преобладаващата част от гилдията са разбрали, че, с цел да работиш през платформа, се изискват ежедневни старания както от страна на учителите, по този начин и от наша страна.

Един от най-ценните запаси в отдалеченото образование за учебния ни екип е гледането, посредством споделен екран, на уроци в разнообразни класове и тяхното конфериране. Практиката е доста позитивна, защото участват всички учители и споделят опит, който е насъбран в годините, само че просто хората не са имали време да го споделят между тях. Всеки вторник и четвъртък от 18.00 часа сме гледали уроци на сътрудници в разнообразни класове и по разнообразни образователни предмети.

Създадохме ресурсна банка по избрани образователни предмети. Тя има за цел да даде спомагателни запаси и задания за независима работа на учениците работещи на по-високи скорости. Учителите споделят, че и възпитаници с по-ниски просветителни благоприятни условия влизат в банката на предмета и най-малкото се срещат с ресурсите. Това ни дава убеденост, че можем да я използван и за учениците в начален стадий на образование.

През миналия интервал учителите усъвършенстваха своите компютърни умения, последно усвоиха опциите на програмата Paint. Това е графичен редактор и дава благоприятни условия за бърза инспекция на домашните работи. Разбира се графичният редактор изисква по-силна централизация от страна на учителя, само че всички споделят успеваемостта от нейното използване.

Изводите за минусите на образованието в електронна среда са:
1. Дистанционното образование докара до повишение на присъединяване на родителите в образователния развой. Активното замесване в образователния развой на родителите, които са вкъщи 2. Учениците прекарват доста време от деня пред устройствата 3. Липсата на обществени контакти за децата 4. Нарастват уговорките на родителите за техническа поддръжка 5. Увеличено е времето на родителя за надзор над ученика
Изводите от отговорите за позитивната страна на образованието в електронна среда са:
1. Дистанционното образование докара до повишение на присъединяване на родителите в образователния развой. Те започнаха да поддържат връзка по-често с учителите на своите деца 2. По-честото другарство и по-голямото включване на родителите докара до по-добро схващане на труда на учителите и повече почитание към тях 3. Повечето родители имат по-ясен взор върху образователния развой, знаят повече за образователното наличие, както и за компликациите на децата си 4. Един от най-важните заключения, които сме създали е, че присъединяване на родителите в отдалеченото образование е сериозен коректив за работата на учителите и потребна противоположна връзка към учебния ни екип за качеството на работата на всеки от членовете му
- Днешната обстановка чертае нови действителности в образованието и да есента. Каква е Вашата тактика за новата образователна година - какви са съответните ограничения и кои неточности би трябвало да бъдат избегнати?

- Изводите, които сме създали, се отнасят най-много до техническото застраховане с по-добра и по-мощна техника, която да бъде предоставена на учителите. В края на електронното образование можем да кажем, че ние, като една дребна просветителна институция, се справихме добре. Целият образователен материал е взет. Нямаме пропуски в образователните стратегии.

С днешна дата междинния резултат на учениците ни, които се явиха на НВО в 7 клас е: български език и литература- 76,455 точки; математика - 44,614;
Постигнатите резултати ни дават най-малко увереността, че посоката е вярна и можем доста по-уверено да тръгнем в утрешния ден.

- Как образователното наличие може да се трансформира в уместно за цифровата среда и да работи добре в новите действителности?

- И в сегашната обстановка гледахме прелестна промяна на образователно наличие. Когато един преподавател е добър експерт в личната си област, той демонстрира посредством своите благоприятни условия и ресурсите на просветителната платформа доста ловко поднасяне на образователния материал.

- Обща цифрова платформа и достъп на всички до образователния развой - по кое време и по какъв начин е допустимо това?

- С наслаждение бихме споделили насъбрания, въпреки и дребен от нас опит. Вижте уроци, които сме гледали посредством споделен екран през време на това образование:
Физкултура и спорт >>
Обстоятелство разяснение урок 2 БЕЛ >>
География и стопанска система >>
3 клас-математика >>
Английски език -начален стадий >>
Деца със специфични просветителни потребности >>
Човек и природа >>
Съчинително и подчинително свързване в изреченията - БЕЛ >>
1 клас-математика >>

Презентации на възпитаници:
Красотата на България >>
Английски език >>

- Другата страна на медала е прегряването на децата в цифровия свят и общественият резултат от отдалеченото образование. Как може това бъде смекчено?

- Това са единствено част от компликациите, с които се сблъсквахме по време на електронното образование:
неналичието на живия контакт с учениците е спънка за превъзмогване от учителя незадоволителна компактност на часовете психическото превъзмогване на учителя да гледа екрана, през който преподава доста по-бавна реакция на учениците при отговори в урока родители, които се включват в урока, изключително при по-малките.
Задачата на всеки колектив е да уточни своите благоприятни условия и да откри най-хубавия баланс в бъдещата си работа.

- Дигитализацията в образованието е необратима, даже и без пандемията. Какво би трябвало да бъде това бъдеще, тъй че да могат да съжителстват добре двете форми на образование - обичайното в клас и онлайн, с цел да бъдат оптимално ефикасни в образователния развой на децата?

- Имаме единно мнение на всички учители, тъй като ние бихме траяли да работим и двете форми на образование - обичайното в клас и онлайн. Как и под каква форма, ще разискваме на годишния педагогичен съвет.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Гешев: Никой не е над закона. Днес ще го покажем на всички българи Гешев: Никой не е над закона. Днес ще го покажем на всички българи  159 нови случая на ковид у нас, 8 души са умряли 159 нови случая на ковид у нас, 8 души са умряли  Близки на Кристин: Все още мисля, че ще я видя, ще я прегърна Близки на Кристин: Все още мисля, че ще я видя, ще я прегърна  COVID-19: Знаем ли какво да вършим, в случай че мислим, че сме инфектирани COVID-19: Знаем ли какво да вършим, в случай че мислим, че сме инфектирани  1 Предлагат нови правила за преизчисляване на пенсии  1 Австрия забрани полетите от България  1 Милионерите по света умоляват да им вдигнат налозите --> Пaрите ни  Предлагат нови правила за преизчисляване на пенсии Предлагат нови правила за преизчисляване на пенсии  Австрия забрани полетите от България Австрия забрани полетите от България  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Възстановиха придвижването на " />
Възстановиха придвижването на "Тракия ", водачът на тира измежду починалите
 Томислав Дончев: Не обмисляме оставка Томислав Дончев: Не обмисляме оставка  77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста 77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста  Телата на предците на хората били доста по-различни Телата на предците на хората били доста по-различни Виц на деня Виктор Юго пътувал из Франция. В едно село му поискали паспорта и служителят на реда го попитал с какво се занимава: - Ами, аз пиша - отговорил… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Бойко Рашков Президентът Радев назначи Бойко Рашков за член на своя Правен съвет Рашков има дълготраен юридически стаж  Човечеството Човечеството " мести " Земята с 3 милиона години обратно Тогава полярните шапки са заемали по-малка повърхност, а равнището на международния океан е било по-високо  Брад Пит мисли за отвод от актьорството, ще стане ли пчелар Брад Пит мисли за отвод от актьорството, ще стане ли пчелар Пит даже е поставил големи кошери в градината на дома си в Лос Анджелис  <p>Австрия <strong>забрани</strong> полетите от <strong>България</strong> и още<strong> 9 страни</strong></p> Австрия забрани полетите от България и още 9 страни от 15 до 31 юли От забранителния лист се изважда италианската провинция Ломбардия  Изтребител на Военновъздушни сили на Съединени американски щати се разруши по време на кацане Изтребител на Военновъздушни сили на Съединени американски щати се разруши по време на кацане Това е петата злополука на военен аероплан в Съединени американски щати от месец май насам  <p>Обвиненият за злополуката с Милен Цветков упорства да излезе от ареста</p> Кристиан Николов, упрекнат за злополуката с Милен Цветков, упорства да излезе от ареста 21-годишният юноша не желае да спомага на следствието и отхвърля ДНК проба  Илън Мъск стана 10-ият най-богат човек в света Илън Мъск стана 10-ият най-богат човек в света Високата стойност на акциите на Tesla го изстреля още по-високо в листата на милиардерите  Софтуер смъква пръстови отпечатъци от фотоси Софтуер смъква пръстови отпечатъци от фотоси Това е една от специфичните разработки на " загадка " лаборатория в Съединени американски щати  15 любопитни обстоятелството за човешкия мозък 15 любопитни обстоятелството за човешкия мозък Нашият мозък крие някои в действителност впечатляващи секрети  <p>Jazz отваря нова глава в историята на Honda</p> Jazz отваря нова глава в историята на Honda Да, Honda има напълно електрически модел, само че той занапред следва да пристигна у нас. Jazz е първият модел в новата гама на Honda, който ще бъде предлаган единствено с хибридно задвижване.  Храмът Турция отговори на Европейски Съюз за " Света София " Европейски Съюз поддържа предлагането Турция да бъде призована да преразгледа и анулира решението за обновяване на мюсюлманските служби в храма  Какво ще бъде времето през днешния ден Какво ще бъде времето през днешния ден Ще се радваме ли на слънце и високи температури  Престижно отличие за NOVA Престижно отличие за NOVA Телевизията завоюва премията „ Компания на годината ” 2020 в категория „ Корпоративна обществена отговорност ”  Жена болести 71 души с ковид Жена болести 71 души с ковид „ Вярваме, че е била асимптоматичен притежател ”, показаха от Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите  Президентът на Туркменистан Гурбанг </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР