България демонстрира добри статистически данни за справяне с COVID-19. Страната

...
България демонстрира добри статистически данни за справяне с COVID-19. Страната
Коментари Харесай

Д-р Иван Колчаков: България се справя добре, далеч сме от епидемичен взрив

България показва положителни статистически данни за справяне с COVID-19. Страната ни е в челните места на позитивното класиране. Най-гарантираният метод за ръководене на обстановката е спазването на обществена отдалеченост. БЦЖ имунизацията може би въздейства на ковид. Трябва да се слушат способените в региона на медицината хора. След 3 месеца би могло да има коренно облекчение на ограничаващите ограничения. Частният бранш в опазването на здравето уголемява опциите ни.

Това са единствено една дребна част от констатациите, които в изявление за БГНЕС направи доктор Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ “Софиямед ”.

БГНЕС: Д-р Колчаков, Когато повишаването на болните от COVID-19 е под 10%, се смята, че епидемията е овладяна. Как се оправя България на фона на Европа, като единствено в четвъртък има 48 нови случаи? Виждате всеобщото пътешестване за празниците, какво може да чакаме в статистиката на ген. Мутафчийски идната седмица?

Д-р Колчаков: Голямо предизвикателство е човек да даде цялостна оценка. Когато една зараза нараства с под 10% всекидневно, тя е следена, а когато е под 5%, в доста огромна степен е овладяна. В Европейския съюз единствено Словакия и Латвия са с по-малко болни и смъртност на 100 000 поданици, което значи, че към този момент България показва доста положителни статистически данни за справяне със обстановката. В нито един миг обаче не би трябвало да се успокояваме, защото сходна пандемия няма етиологично лекуване (лечение, което отстранява причинителя на заболяването – бел. ред.), няма също и ваксина. Засега ограниченията, които бяха взети от първата страна, която се сблъска с това – Китай, демонстрират, че най-гарантираният метод за ръководене на обстановката е спазването на отдалеченост. Вирусите са едни доста първоначални доклетъчни форми, само че въпреки всичко са тип жив организъм, който не е безпределно резистентен в околната среда. Това е нашият късмет, в случай че съблюдаваме отдалеченост и ограничения са хигиена, да имаме надзор над обстановката.

Можем да кажем, че този път, за разлика от доста пъти, България е в челните места на позитивното класиране. Можем да споделяме добър опит. Имаме положително комбиниране на хора, които имат инстикт да основават ред, започвайки от премиера и ръководителя на щаба. Мъдро е това, което споделя премиера: „ Аз запитвам докторите, каквото кажат те “. Трябва да се слушат способените хора, а в България, популярност Богу, има задоволително такива в региона на медицината.

БГНЕС: Разликата от многото случаи в Европа и дребното у нас не се ли дължи на обстоятелството, че в другите страни има всеобщо тестване, а у нас най-вече тестват целеви групи и тези, които към този момент са със признаци и са потърсили лекарска помощ?

Д-р Колчаков: Допреди седмица или 10 дни можеше да има такава теза, само че към този момент имаме няколко обстоятелството, които са показателни. Беше направено първо национално проучване на избран контингент – над 1000 служители на реда, което е статистически правдиво. Оказа се, че единствено 7-8 от тях имат антитела, под 1%. Това са хора с доста натоварен контакт. Беше направено и скринингово изследване на стотици хора в Банско. Процентът там е 7-8%, отново е доста надалеч от същински епидемиологичен гърмеж. Имахме статистика и на народните представители, където отново броят в под 1%. Всичко това демонстрира, че не е дребен броят на разпознатите болни поради дребен брой изследвани. Още по-показателна е статистиката на броя на починалите. Починалите не могат да бъдат скрити. Всеки умрял човек, несъмнено, е покруса за него самия и околните му, само че от социална позиция нямаме такава сериозна обстановка.

Ако ние продължим да съблюдаваме ограниченията, това ще даде резултат. За тези „ калпазани “, неспазващи ограничения и дисциплинираност, има рестрикции. Според най-малко 90% от българите са съзнателни жители и пазят себе си, фамилиите си и околните.

Има и неща, които следва науката да изследва. Например, БЦЖ имунизацията. България, за жалост, е била от най-бедните европейски страни, а туберкулозата е дейна там, където има оскъдно население. Ние от 50-те години имаме доста прецизен календар, само че това е особено за всички някогашни социалистически страни, главно в Източна Европа. Има обаче един индикативен образец – Португалия. Заради своите огромни колонии в Ангола и Мозамбик, те бяха запазили режима на имунизация против туберкулоза, както е в източноевропейските страни. В момента е доста показателна картината на испанци и португалци, които живеят на един полуостров, с идентичен нрав, отворени граници. В едната страна има 10 пъти по-ниска заболеваемост и смъртност, видяхте нещастието в Испания.

БГНЕС: Кога съгласно Вас се чака пик на заболяването? Вие персонално планирате ли лятна отпуска?

Д-р Колчаков: При положителни ограничения може да се чака, че в границите на 3 месеца би могло да има коренно облекчение на ограничаващите процедури. От това, което слушаме от държавното управление и щаба, се чака, след Великденските празници, поетапно някои действия да бъдат още веднъж позволени.

За нас да вземем за пример доста огромен проблем е спряната планова хирургия. Хората, когато не се оперират в точния момент, получават затруднения. След това даже и да приложиш най-хубавите стандарти на медицината, не можеш да получиш тези резултати, които може да постигнеш, в случай че интервенцията се извърши в точния момент.

БГНЕС: В последния месец държавните и общински лечебни заведения получиха голям брой дарения под всевъзможни форми, доброволци също оказват помощ. Къде е ролята на частните лечебни заведения в лекуването на COVID-19?

Д-р Колчаков: В България доста години се приказва, че поради пазарната стопанска система и частната самодейност са станали доста лечебните заведения. Сега видяхме, че в първата фаза на епидемията имаше огромно терзание за броя интензивни кревати, броя апарати за изкуствена вентилация, броя медицински експерти. Сега се видя, че да имаш една разгърната мрежа от здравни заведения е извънредно значимо. Можем да създадем параленост с Италия, където през последното десетилетие, поради финансови проблеми, са редуцирали мрежата си от лечебни заведения и кревати. Същата е и обстановката в Гърция, която се принуди да удвои броя на леглата. Германия, която не е правила фрапантни понижения, поръчаха още 10 000 дихателни апарата от един от водачите в производството на такава техника.

От тази позиция здравните заведения уголемяват опциите, а от друга – конкуренцията ражда качество. Ние имахме опцията да лекуваме един първите пациенти в България, прочут предприемач. Първи в България приложихме лечението с хлорокин, която беше въведена като стандартизирана терапия от французите. В момента те единствени в Европа създават това лекарство, а това е по този начин, защото те са имали доста колонии в тропическите страни, където има малария. Ние също сме го произвеждали и ползвали, само че при нас още преди десетилетия маларията е решен проблем. Едно новаторско лекуване, което не лекува в цялостния смисъл на думата, не унищожава този вирус, само че понижава признаците и тежестта на болестта. Вие видяхте, че един прочут предприемач беше при нас единствено 7 дни, а след 2 негативни проби на 8-ия ден си отиде у дома.

Изключително значимо е да кажем, че е наложително да се съблюдават доста високи стандарти на хигиена и стерилизация, с цел да не стана самата болница разплодник на болестта. Нашата болница беше единствената, затворена за повече от 4 денонощия, с повече от 150 пациенти вътре и още толкоз личен състав. 300 души бяха една седмица с болен от ковид и нито един човек не се е заразил, нито доктор, нито пациент, нито санитар, нито лаборант. Ние можем да поддържаме висок стандарт.

Чрез частния бранш, ние демонстрираме както количествена мощност на благоприятни условия – сграден фонд, съоръжение, медицински екипи, по този начин и най-високи стандарти на опазване на здравето.

БГНЕС: Сблъскаха се две теории – за стадния имунитет и обществената изолираност. Коя от двете е на път да победи?

Д-р Колчаков: На този стадий нещата към този момент са еднопосочни като данни. Дори и аз първоначално смятах, че не би трябвало да се прекалява със прецизните ограничения. Слава Богу България потегли по пътя на консервативните ограничения и в този момент берем положителните резултати. Видяхте какво стана във Англия. Министър-председателят Борис Джонсън сподели, че няма да взимат ограничения и самият той заплати доста висока цена като мина през интензивно лекуване. Престолонаследникът на Англия също мина през лекуване. Подобно държание демонстрираше и президентът Доналд Тръмп, а сега Съединени американски щати са международни първенци по смъртност.

Трябва да сме добре уравновесени. Светът е построен на естетика, на салда. Там, където хората са безхаберни, резултатите ще бъдат доста неприятни. Там, където са доста уплашени, също ще бъдат доста неприятни резултатите. Виждаме статистики на депресии, самоубийства, разводи и какво ли не. Трябва да живеем обикновено живота си и да се отнасяме мъдро и дисциплинирано. Ако имаме един здравословен метод на живот, няма огромен риск за човек, който е в положително положение. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР