България дава пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в

...
България дава пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в
Коментари Харесай

България дава пълна подкрепа за интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз

 България дава цялостна поддръжка за интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз. Това се споделя в план на декларация на Народното събрание, отдадена на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания.

В проектодокумента София приканва Скопие да ползва дейно, без закъснение и на благосклонност, Договора за другарство, добросъседство и съдействие, който беше подписан от министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август 2017 година

България упорства за приемане на историческата истина за общата ни история, която нашите две страни и нации споделят. " Да ползват напълно договореностите, реализирани в границите на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, като същите бъдат отразени в образователните стратегии и материали в най-кратки периоди “, е написано в проектодокумента.

В проектодекларацията на Народното събрание се упорства също по този начин да се приключи всякаква форма на " диалект на омразата “ по отношение на България и жителите на Северна Македония с българско съзнание, в това число в медии, надписи на монументи, паметни плочи и други

По отношение на Албания София желае да се подсигурява " в оптималната степен “ правото на българското национално малцинство да учи литературен български език като майчин в районите, в които то живее – Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Елбасан, Кукъс. В проектодекларация се упорства и за броене на популацията, съгласно европейските стандарти, за обективното отразяване на етническата му принадлежност, оповестява БГНЕС.

" На тази основа и при тези условия, Четиридесет и четвъртото Народно заседание на Република България поддържа започването на предприсъединителните договаряния на Европейски Съюз с Република Северна Македония и Република Албания. В тази връзка, Народно заседание поддържа, признатата от Министерския съвет на 9 октомври 2019 година, Рамкова позиция “, се акцентира в проектодокумента.

България първа призна независимостта на Македония през януари 1992 година София изигра спасяваща роля по време на гръцкото икономическо ембарго, траяло от 1992 до 1995 година Рязко се разграничи от властническото ръководство на Никола Груевски (2006-2016 г.) България първа се разгласи за евроатлантическата интеграция на страната след завръщането на демокрацията в югозападната ни съседка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР