България държи първо място в света по добив на лавандулово

...
България държи първо място в света по добив на лавандулово
Коментари Харесай

България е световен лидер в производството на лавандулово масло

България държи първо място в света по рандеман на лавандулово масло, като годишно създава близо 200 тона. През последните години насажденията с етерично-маслената просвета са достигнали 30 хиляди декара, съгласно данните на производители от чирпанското село Средно градище. Днес там се организира обичайния годишен празник на лавандулата.
Наред с маслодайната роза в последните години тази просвета придобива все по-голяма известност измежду земеделските производители, само че се отглежда най-вече в Добруджа и в землищата на Средногорието.

Заради положителните си качествата родната лавандула е изместила по индикатори даже Франция, споделя пред БНР един от огромните производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов.
" Между другото, Франция, която е втория по величина производител, създава по 40-50 тона, т.е. ние вършим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена просвета, която се изнася основно за козметичната пормишленост, основно за Франция и огромен дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло. "
Лавандулата е все по желана за развъждане в Чирпанския район, а в село Средно градище се организира и петото издание на Националния фестивал на лавандулата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР