България да влезе в Еврозоната и еврото само и единствено

...
България да влезе в Еврозоната и еврото само и единствено
Коментари Харесай

Парламентът реши: Влизаме в Еврозоната само с фиксирания курс на лева

България да влезе в Еврозоната и еврото единствено и само при настоящия закрепен курс на лв. към еврото, респ. 1.95583 лева за 1 евро, реши Народното събрание през днешния ден като гласоподава импортиран изключително тази заран в дневния ред на Народното събрание от Цвета Караянчева план. Той е бил създаден вчера  след срещи на финансовия министър Владислав Горанов и шефа на Българска народна банка Димитър Радев с парламентарните групи, заяви по-рано през днешния ден на брифинг Горанов.

Проектът на решението е подписан от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “, Движение за права и свободи и „ Воля “.  Не е подсилен само от ГЕРБ

В плана ясно се показва също по този начин, че България няма да взе участие в Механизма на обменните курсове (ERM2) при централен курс сред еврото и лв. друг от централния курс 1.95583 лева за 1 евро. Тоест, " в случай че не се договорим да влезем с тъкмо този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма “, посочи министър Горанов. Решението подсигурява мандат на българските управляващи, че те няма да се отклонят по никакъв метод от закрепения курс. „ За нас е приоритет влизането в Еврозоната, само че то ще стане единствено и само при сегашния курс, другояче няма да влезем “, акцентира още веднъж той.

След няколкочасови диспути в последна сметка решението бе подкрепено. При гласувалите общо 208 депутати, „ За “ бяха 140, „ срещу “ – 2, а 66 се въздържаха.  

По време на дебатите депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев отбрани решението и уточни, че с него се дава отговор на опасенията, че ще има промени в курса. В същото време обаче той разкритикува ръководещите, че през последните дни са основали условия за суматоха и се е наложило в незабавен порядък да се стига до това решение.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че не харесват метода, по който се водили консултациите и оповестиха, че ще се въздържат. Според социалистите оферти се „ внасят на крайник “ и принуждават групите да ги одобряват „ на пожар “. „ Така компрометирате концепцията за присъединение на България към Еврозоната “, даде оценка Кристиан Вигенин.

От левицата показаха, че биха се съгласили на вид, при който в закона се дават гаранции, че курсът ще е закрепен, а не в препоръчаното настрана решение.

От „ Атака “ също се оповестиха „ срещу “ решението, а Павел Шопов изиска референдум по тематиката.

„ Българска социалистическа партия подбуждат съмнение на българските жители към финансовата непоклатимост даже без да са в ръководство “, отговори на рецензиите на алената съпротива Александър Иванов от ГЕРБ.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР