България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с

...
България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с
Коментари Харесай

42 млн. вкарва в банка в Москва служебният кабинет в последния си ден

България да усили вноската си в Международната капиталова банка с 42 млн. евро, реши служебното държавно управление на последното си съвещание, преди да съобщи ръководството на постоянния кабинет на четворната коалиция в понеделник, заяви.

Премиерът Стефан Янев изненадващо свика изключително съвещание на Министерския съвет в неделя вечерта, откакто към този момент бе планувано съвещанието на Народното събрание за понеделник, което би трябвало да утвърди новото държавно управление. Дневният ред на изключителната колекция на служебните министри включваше 4 точки, три от тях с вносител министъра на финансите Валери Белчев.

Увеличаване на вноската на България в Международната капиталова банка бе едно от решенията, препоръчани от Белчев. Внасянето на сумата е част от програмата за увеличение на капитала на основаната в Москва банка, като досега България е дала 123 млн. евро и в този момент е вторият по величина акционер в банката. Увеличаването на българската вноска в банката би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание.

Международната капиталова банка е учредена през 1970 година като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на тогавашните социалистически страни. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

В момента банката отпуска кредитни линии за бизнес планове. Според информация на финансовото министерство България ще търси диверсификация и увеличение на своя кредитен портфейл до 250 млн. евро до края на 2022 година

България стартира и замяна на своя представител в Международната капиталова банка, реши още служебното държавно управление.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР