България Да търсиш благотворителност за животоподдържащи медицински храни НЗОК поема

...
България Да търсиш благотворителност за животоподдържащи медицински храни НЗОК поема
Коментари Харесай

Да търсиш благотворителност за животоподдържащи медицински храни

България Да търсиш щедрост за животоподдържащи медицински храни НЗОК поема медицинските храни единствено за стеснен кръг от болести. От години родители се борят за смяна 22 юли 2020, 10:16  Андрей Новаков: България ще вземе 85% безплатно финансиране
Андрей Новаков: България ще вземе 85% безплатно финансиране
 Протест пред Народното събрание тази заран поради измененията в Закона за <a href=хазарта " >
Протест пред Народното събрание тази заран поради измененията в Закона за хазарта
 Потресаващи условия в болница във Варна
Потресаващи условия в болница във Варна
 Нови строги ограничения по границите с Гърция
Нови строги ограничения по границите с Гърция
 Съдът върна къмпинг „ Каваци ” на семейство Баневи
Съдът върна къмпинг „ Каваци ” на семейство Баневи
 13-ти следващ ден на антиправителствени митинги
13-ти следващ ден на антиправителствени митинги
 Томислав Дончев: Ще има промени, бъдете общителни, изчакайте
Томислав Дончев: Ще има промени, бъдете общителни, изчакайте
 Опасен градеж в София: Какви са терзанията на хората?
Опасен градеж в София: Какви са терзанията на хората?

одители на деца с рисково ниско тегло поради разнообразни болести постоянно прибягват до щедрост, с цел да набират животоподдържащи медицински храни.

Те се обръщат за помощ към непознати, тъй като не получават такава от Здравната каса. От години желаят скъпите храни да се поемат напълно от НЗОК за всички болести, които водят до рисково ниското тегло.

Но до ден сегашен касата поема медицинските храни единствено за стеснен кръг от болести. Това споделя NOVA в репортажа си.

Екипът на малкия екран показва историята на Марио, който е на 16 години и животът му зависи от приема на високопротеинова храна.

"Той е едно особено дете, което мъчно преглъща. Много мъчно преглъща. И го храня със спринцовки. "Живяхме в Испания 17 години. Цялата ми бременност протече доста добре. В последния миг плацентата ми се отлепи ", споделя майката на момчето - Ками Матеева.

Марио се ражда с цезарово сечение. Още в първите мигове от живота му лекарите вземат решение, че е мъртвороден. Започва битка за живота на майката.

"Тогава към този момент се събират доста лекари и инцидентно един от тях вижда, че стомахчето на детето подскача. Взимат го, само че той към този момент няколко минути е без въздух. Това е и повода да е с детска церебрална парализа”, споделя Ками Матеева.

На всеки може да се случи, без значение от страната, в която се ражда или националността на майката. Разликата идва след това. Майката споделя, че в Испания й доставяли всичко належащо.

Връщат се в България, тъй като прочели за доктор, който може да помогне на Марио да проходи.

Оказва се машинация, само че през днешния ден по-голямата част от нужната на Марио инсталация е от Испания, макар че детето е здравно обезпечено в България от 5 години. Първата година, откакто се връщат у нас той към момента е обгрижван от испанската обществена система. През това време сестрите му, които остават там, получават специфичната храна и я изпращат в България.

След това обаче бил отписан, тъй като към този момент не посещава учебното заведение в Испания.

За медикаменти фамилията дава към 200 лева, за храна към 1050 лева Сериозен разход са и памперсите. Затова разчита на брачна половинка си, който е интернационален водач, и на дарения. От към 2 години съдружие "Общност мостове " оказват помощ на такива фамилии и водят борба тези храни да се поемат напълно от Здравната каса.

Д-р Антоанета Тончева завежда лаборатория по генетика в немска клиника и има наблюдения по какъв начин се случват нещата там и тук .

Самата тя се е сблъсквала с този проблем в България, тъй като е имала онкоболни в фамилията си. Онкологичните болести водят до рисково ниско тегло, само че за тях Касата не планува подкрепяне за пазаруване на здравна храна. Тя подкрепя единствено хора със болести, включени в специфичен лист, който се утвърждава от Надзорния й съвет.

"По света в интернационалната подредба за заболяванията са намерили решение да попада понятието "малнутриция ". Това е рисково ниско тегло, липса на избрани хранителни субстанции в организма. Като то може да се дължи на разнообразни положения. В новата подредба, която ще влезе в действие от 1 януари 2021 са включени над 50 000 нови положения. За страдание обаче тази подредба няма да бъде въведена у нас към този момент ", разяснява доктор Антоанета Тончева.

На публично питане от наша страна Здравната каса отговори, че няма изкарани данни, тъй като такава статистика въобще не се води. Поне е ясно на какъв брой пациенти се заплащат изцяло или отчасти храни за медицински цели – 1480 души на стойност 250 000 лева

Друг проблем е, че на нуждаещите се им се постанова да търсят някои от храните зад граница, тъй като в България ги няма. Миналата година от "Общност мостове " съумели да беседват с зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева.

"Тя беше декларирала подготвеност да се свика работна група към министерството, където да се обсъдят тези проблеми. До момента нищо не се е трансформирало ", споделя Тончева.

От здравното министерство дадоха отговор, че по казуса се мисли и ще бъде проведена среща.

Още по тематиката вижте във видеото нагоре.

На първо четене: Народно събрание утвърди основаването на Национална аптечна карта

ДАНС: Задълбочаваща се кадрова и финансова рецесия в опазването на здравето

Медиците признаха вредите от антибиотиците

Euronews: Българската здравна система оставя пациентите уязвими

Над 4,7 милиарда за бюджета на НЗОК за 2020 година
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: медицински храни.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Скок на новите случаи на ковид в България, умряли Скок на новите случаи на ковид в България, умряли  Приеха 10-годишна отминалост на задълженията в България на първо четене Приеха 10-годишна отминалост на задълженията в България на първо четене  Потресаващи условия в болница във Варна Потресаващи условия в болница във Варна  Балтов: България е измежду страните с най-голям риск от ковид Балтов: България е измежду страните с най-голям риск от ковид  1 Признават ли болничните дни за трудов стаж  1 Стартираха заплащанията за дребни компании поради коронакризата  1 Антикризисни заеми за бизнеса желаят да отпускат 9 банки у нас --> Пaрите ни  Признават ли болничните дни за трудов стаж Признават ли болничните дни за трудов стаж  Стартираха заплащанията за дребни компании поради коронакризата Стартираха заплащанията за дребни компании поради коронакризата  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Борисов: България ще получи близо 29 милиарда евро в идващите години Борисов: България ще получи близо 29 милиарда евро в идващите години  <br> Задържаха доближени на Васил Божков <br>
Задържаха доближени на Васил Божков
 <br> Александър Костадинов – спортното острие на NOVA <br>
Александър Костадинов – спортното острие на NOVA
 Най-големите острови в света и любопитни обстоятелства за тях Най-големите острови в света и любопитни обстоятелства за тях Виц на деня Трима математици се запили в една механа. Дошло време за сметката. Келнерът я донесъл, единият математик погледнал сумата и изфъфлил: - Я оправи сметката... След… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  <p>Най-религиозните звезди</p> Най-религиозните звезди Може би ще се изненадате, само че някои от най-известните и обичани звезди са мощно религиозни и се уповават най-много на вярата си в сложни моменти  Принц Джордж Честит рожден ден на принц Джордж Един ден той ще бъде 43-ия монарх на Англия  Ето по какъв начин да съживим умиращите растения вкъщи Ето по какъв начин да съживим умиращите растения вкъщи В собствен пост във Фейсбук австралийка дава съветни по какъв начин да помогнем на " страдащата " флора  Пет изненадващи обстоятелството за Съюз на съветските социалистически републики Пет изненадващи обстоятелството за Съюз на съветските социалистически републики Какво не знаем за историята на Съветския съюз  <p>Сакралната &bdquo;седмица&rdquo; в Mercedes GLB (тест драйв)</p> Сакралната „ седмица ” в Mercedes GLB (тест драйв) Чудесата на света са седем, дните от седмицата са седем, има седем смъртни гряха и седем ноти. Седмицата е сакрално число и в новия GLB. Обяснявам.  Честито на имениците на днешния огромен празник Честито на имениците на днешния огромен празник Днес имен ден честват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина  Apple желае да отстрани нездравословните си излъчвания до 2030 година Apple желае да отстрани нездравословните си излъчвания до 2030 година Това включва и цялото произвеждане и даже продуктите на компанията  <p>Афганистанско момиче простреля талибани, умъртвили родителите му</p> Афганистанско момиче простреля талибани, умъртвили родителите му Говорител на губернатора на провинцията съобщи, че в този момент афганистанските военни са завели 14-годишното момиче и по-малкия ѝ брат на „ по-безопасно място ”  <p>Голям пожар край Благоевград, избавиха къщи от изпепеляване</p> Голям пожар край Благоевград, избавиха къщи от изпепеляване Три екипа пожарникари и доста локални хора овладяха огъня  Пламен Бобоков Намалиха новата гаранция на Пламен Бобоков На този стадий правосъдният състав не намира задоволително доказателства в интерес на обвиняването, че Бобоков е склонявал Пламен Узунов да нарушава служебните си отговорности  Тревожно: Полярните мечки може да изчезнат до края на века Тревожно: Полярните мечки може да изчезнат до края на века Учените предизвестяват, че някои популации към този момент са стигнали до ръба на оцеляването  Храмът Светият Синод: Да запазим „ Света София ” като музей Светият Синод на Българската православна черква отбелязва, че „ този храм е безценен за всяко християнско сърце ”  <p>&quot;Лудогорец&quot; показа новите си екипи</p> " Лудогорец " показа новите си екипи Титулярният екип на разградчани ще е още веднъж в присъщото зелено  <p>&bdquo;Лос Анджелис Таймс&rdquo;: България се топи, селата опустяват</p>
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР