България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на

...
България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на
Коментари Харесай

Кирил Петков предлага България да стане финансов хъб в региона

България да стане финансов хъб в района посредством разкриване на финансови центрове за привличане на мултинационални компании. Това е едно от водещите оферти на коалиция " Продължаваме промяната " в бранш " Икономика ", стана ясно от изявление на водача ѝ Кирил Петков. Той взе присъединяване в първия ден от в секторния спор " Икономика ".

Петков изрази забележим възторг от единомислието за задачите на икономическата политика на представителите на всички поканени политически сили – Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН ".

Повечето от изявленията бяха за задачите и мечтаните резултати от икономическата политика, като по тях на процедура нямаше спор. Участниците изброиха и някои съответни хрумвания за промени, които обаче към момента не са изяснени в елементи. Накрая на дебата се организира гласоподаване за ограниченията, по които има единогласие, за тези, които би трябвало да се уточняват, и за тези, които би трябвало да се трансферират към другите секторни диспути.

Единодушие има да вземем за пример по предлагането на Кирил Петков Министерството на стопанската система да стане Министерство на стопанската система и нововъведенията. От обясненията на представителите на Политическа партия се разбра, че към преименуваното министерство може да се трансферира така наречен Фонд на фондовете, който сега е към Министерството на финансите. Структурата ръководи така наречен финансови принадлежности за поддръжка на стопанската система, които ще получат пресен запас през Плана за възобновяване и резистентност.

Друга концепция на Политическа партия е да направи общи артикули на Българската банка за развиване и Българската организация по експортно обезпечаване в поддръжка на дребните и междинните предприятия. Целта е също да се усили ресурсът за държавни гаранции, предоставяни на експортните предприятия от БАЕЗ. В това отношение обаче Румен Гечев от Българска социалистическа партия настоя за изработването на критерии за отпущането на заемите от ББР даже на дребни компании, с цел да има в действителност равнопоставен достъп.

Кирил Петков предложи още комерсиалните вериги да бъдат подтиквани да спомагат за експорт на български артикули на интернационалните пазари.

По-дългосрочна концепция на " Продължаваме промяната " е да сплоти съществуващо летище с безмитна зона и карго оператор.

Друга концепция е основаването на платформа, посредством която да се знае в кои промишлености по света работят българите зад граница, тъй че бизнесът да може да употребява техните услуги и да влиза в връзка с тях.

Кирил Петков сподели, че желае да осъществя концепцията на Стефан Стамболов, който заложил в собствен бюджет 160 млн. лева за българи, които имат гении, както и още 160 млн. лева за българи в чужбина, които да бъдат привлечени да се върнат в родината.

Петков уточни, че обединението му е твърдо решена да приключи лобизма, изключително в своите редици. " Ако забележим някой да прави лобистки схеми, започваме от вас ", е декларирал Петков на съпартийците си.

Постигнато бе единогласие за основаването на публичен съвет към икономическата комисия в Народното събрание.

Във връзка с предложение за унищожаване на всички ограничаващи ограничения във връзка с бизнеса по отношение на пандемията от Covid-19, Кирил Петков персонално се ангажира да откри решение на казуса за хората, които се двоумят дали да се имунизират, защото имат съпътстващи болести. Ще бъде основана специфична здравна работна група, тъй като до момента " никой не е съумял да каже, в случай че имаш съпътстващо заболяване, дали би трябвало да се ваксинираш ". В последна сметка, след намесата на Румен Гечев от Българска социалистическа партия, концепцията за цялостно отпадане на противоепидемичните ограничения във връзка с бизнеса бе възприета като последна и бе оставена за доработване.

Спор породи и към въпроса кои държавни компании да могат да се приватизират отчасти, само че нищо съответно не бе контрактувано поради разминаванията по въпроса сред Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Ако влезем с едно положително ръководство във " ВМЗ Сопот " да вземем за пример, не е нужно да се приватизира, уточни Кирил Петков. Той предложи да се запише ангажимент само да се изследва нуждата от приватизация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР