България да следи внимателно процесите в Турция и Близкия изток,

...
България да следи внимателно процесите в Турция и Близкия изток,
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Руската заплаха за България е реалност, тя е факт

България да следи деликатно процесите в Турция и Близкия изток, само че и да не не помни, че има съветска опасност за страната ни. Това предизвестие насочи някогашният началник на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчев в "Офанзива с Любо Огнянов ".

"Рисковете от Западните Балкани като че ли наподобяват по-малко, би трябвало да се концентрираме към протичащото се в Турция и Близкия изток ", уточни той, след което разясни къде вижда възможни закани за сигурността ни.

"Рисковете от Турция: нападателна, хазартна, непоследователна политика на Ердоган, който оформя едно властническо ръководство в Турция. И се вижда податливост вътрешните проблеми да се вземат решение посредством външно-политически ходове. А това към този момент крие рискове ", уточни Цветлин Йовчев.

Правилна е политиката на българското държавно управление - да израждаме положителни връзки. Но това не значи, че не би трябвало да следим какво става в Турция. Там към този момент се отвори бездна сред ръководещи и съпротива, а при толкоз репресирани единственият метод на държавното управление да се закрепи е да ускори репресиите ", акцентира Йовчев.

"Хазартна, непостоянна политика, като Ердоган е податлив да притиска до лимита съперника си, както беше с Русия - бяха на крачка от война ", напомни някогашният вътрешен министър.

В тази комплицирана конюнктура България не може да играе сама на международната сцена, само че за жал сътрудникът й - Европейски Съюз, няма задоволително външно-политическа тежест, сподели Йовчев.

"ЕС продължава да е политическо джудже, няма цели във външно-политически аспект ", безапелационен е той.

За ролята на България на Балканите Цветлин Йовчев предложи да не се "формират прекомерни упования ". "България може да подкрепи, да облекчи, да повлияе позитивно на процеси, само че в никакъв случая не може да е фактор да реши проблемите и процесите, които ще се разиграят на Балканите ", уточни той.

Русия има мощно наличие и ползи в района, само че към този момент не може да въздейства толкоз мощно във вътрешните работи на България, уверен е Цветлин Йовчев.

"Русия няма към този момент такива благоприятни условия да въздейства върху политическия живот в България. Което не значи, че би трябвало да подценяваме съветската опасност. Това е реалност, това е действителност - съветската опасност ", акцентира той

Чудя се за какво подвиха опашки хората, които сложиха този термин на масата. България като страна на това място може да подсигурява сигурността си единствено в границите на групова сигурност. Иначе не можем да играем с мечката без да имаме зъби ", акцентира Цветлин Йовчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР