България да постави пред Съвета на ЕС въпроса за приемане

...
България да постави пред Съвета на ЕС въпроса за приемане
Коментари Харесай

Радев настоява за план на ЕС при бежански натиск

България да сложи пред Съвета на Европейски Съюз въпроса за приемане на общ европейски проект за деяние при положение на ненадейно нарастване на миграционния напън по външните европейски граници, прикани президентът Румен Радев. Той насочи настояването си на среща с Бойко Борисов, представители на държавното управление и спецслужбите след съвещанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Борисов свика съвета поради ескалацията на напрежението в Близкия изток, произтекло от военната атака на Турция против сирийските кюрди и информациите за нова бежанска вълна. След час полемика членове на съвета отидоха на " Дондуков " 2, с цел да срещнат президента с взетите от властта ограничения за защита на границата и сигурността на жителите. Службите са уверили Радев, че няма директна опасност за сигурността на страната.

" Категорично сме срещу турската интервенция в Сирия. От възможни наказания към Анкара България би изгубила милиарди. Военната интервенция би трябвало да спре. Рискът от филантропична рецесия е доста огромен, а това значи повишаване на мигрантската вълна ", съобщи министър председателят на излизане от президентството.

Борисов твърди, че са взети ограничения, които работят идеално, както и че " имаме нула миграция от Турция ". Провели сме обучение сред Министерство на вътрешните работи, " Гранична полиция ", армията, специфичните сили. Имаме създадени проекти, увери министър председателят. Борисов позволи, че като член на НАТО Турция може да желае задействане на чл.5 и " тогава можело да стане доста забавно ". " Турските управляващи регистрират 700 набези от кюрди и сирийци. Така ли е, не е ли - нито желая да знам, нито се интересувам. Ако в България влязат 50 или 100, или 200 хиляди мигранти, не знам какво въобще ще се случи със страната. Докато Турция съблюдава на 100% съглашението с България и то работи съвършено, съм задължен поради нашата сигурност да не отстъпвам тази позиция. Гърция има острови, има къде да ги поставя. Ако влязат в Странджа няколкостотин хиляди, не желая да се наемам с резултата ", продължи да плаши министър председателят.

" Опасност от бежанска вълна няма. Ситуацията е напълно друга от 2015 и 2016 година Борисов плаши с бежанци предизборно. Внушава боязън у хората, с цел да играе спасителят. Толкова е транспарантно. Прави го преди всички избори ", разяснява от Ямбол ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР