България да не оказва натиск върху медиите. За това настояха

...
България да не оказва натиск върху медиите. За това настояха
Коментари Харесай

Репортери без граници: България да не оказва натиск върху медиите

България да не оказва напън върху медиите. З а това настояха от организацията " Репортери без граници " в свое изказване.

Поводът бе делото за пране на пари, което се води против издателя Иво Прокопиев, притежател на " Икономедиа ".

В изказването се напомня активността на Прокопиев, както и проблемите, които е имал през годините.

Ръководителят на бюрото на " Репортери без граници " за Балканите Полин Адес-Мевел декларира, че у нас медии, които подлагат на критика властта, са изложени на заплахата от правосъдно гонене.

Също по този начин конкурентни издатели прибягват до медийни войни, с цел да се оправят с неуместни на тях медийни групи.

 Прокопиев съди България в Страсбург поради дейностите на КОНПИ
Прокопиев съди България в Страсбург поради дейностите на КОНПИ

Обвинението против него за Каолин било неуместно

Самият Прокопиев разгласи в края на октомври, че е подал тъжба в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург поради дейностите на Комисията за лишаване на имуществото (бившата КОНПИ).

Повдигнатото от прокуратурата обвиняване против него за пране на пари по отношение на приватизацията на " Каолин " не е включено в желае му, тъй като е ново.

В изказването се припомня също, че България е заемала 36-то място по индикатора " независимост на словото " при приемането си в Европейски Съюз през 2007 година. Днес тя е 111 от 180 страни в същата ранглиста. Това я слага в дъното на страните-членки на Съюза.

Припомняме, че през днешния ден спецсъдът отсрочи делото против Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев .

 Отложиха делото против Дянков, Трайков и Прокопиев
Отложиха делото против Дянков, Трайков и Прокопиев

Заради липса на юрист

Делото против някогашните министри на финансите и енергетиката в първото държавно управление на Борисов Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и против издателят Иво Прокопиев, беше отсрочено поради неявяването на един от юристите по време на днешното съвещание.

По делото са упрекнати и още трима финансисти от компанията " Булброкърс ". Те са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното сдружение EVN.

Това е вторият опит да тръгне делото, само че без триумф. Предишният път делото бе върнато поради пропуски в обвинителния акт. След това обвиняването беше поправено и импортирано още веднъж в съда.

Днешното съвещание на спецсъда трябваше да бъде разпоредително.

Следващото съвещание по делото ще се организира на 17 януари 2019 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР