България чества 110 години от обяването на Независимостта. Празникът започна

...
България чества 110 години от обяването на Независимостта. Празникът започна
Коментари Харесай

Отбелязваме тържествено 110 години независимост

България празнува 110 години от обяването на Независимостта. Празникът стартира рано сутринта във Велико Търново с литургия в църквата „ Св. 40 мъченици ”, предава бТВ.

Манифестът на княз Фердинад огласи двора на църквата както преди 110 години. Водосвет и поръсване на бойните флагове подсети за славната българска история.

От църквата празничното шествие пое към историческия рид Царевец за издигане на националния трикольор. За честванията, старопрестолният град посрещна стотици хора от страната и чужбина.

В София Столичната община провежда тържествено честване с стратегия пред Паметника на Независимостта, в която  вземат участие Софийският духов оркестър и хор „ Света София ”.

Военен обред извърши Националната гвардейска част. Националният военноисторически музей (НВИМ) по традиция разгласи вход свободен в Деня на Независимостта.

По мотив Деня на независимостта пред Министерство на защитата бяха показани съществени мостри на военна техника на Въоръжените сили.

Сред тях са бронирана машина „ Хамър “, бойни бронирани колесни машини „ Командо “, „ Гардиан “ и „ Пустинна котка “. Инициативата бе открита под съпровода на Военния духов оркестър.

През днешния ден съществени мостри на военната техника на Въоръжените сили се демонстрират и в още 16 града в страната ни.

Обявяването на Независимостта на България е прегледен образец по какъв начин с воля, единение и увереност нашият народ може да бъде стопанин на ориста си. Това декларира президентът Румен Радев в собствен адрес във връзка тържественото отбелязване на празника.

Той  напомни, че за по-малко от три десетилетия нашите предшественици решително и поредно са изминали  сложния път от Освобождението през Съединението на Княжество България и Източна Румелия до извоюването на цялостния и неоспорим суверенитет на страната ни.

" Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият народен интерес е обвързван и със запазването и развиването на обединена Европа, само че в никакъв случай не би трябвало да забравяме саможертвата и смелите дейности на нашите предшественици, довели до независимостта на България ", написа във Фейсбук  министър председателят Бойко Борисов.

" Ние би трябвало да продължим твърдо да отстояваме ползите си на международната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите обичаи и просвета и постоянно да помним смелия и борбен дух на българина, с помощта на който през днешния ден живеем в свободна страна ", показва министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР