България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са

...
България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са
Коментари Харесай

Мария Габриел: Ще сме домакини на един от европейските центрове със суперкомпютри

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте страни, в които ще бъдат ситуирани центровете за европейски суперкомпютри на международно ниво. Това заяви еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел на съвещанието на Съвета на министрите по телекомуникации в Люксембург, представена от представителството на Европейска комисия в България.
„ Днешният ден е исторически за Европа. Инвестицията на страните членки дружно със средствата от Европейски Съюз, е в размер на 840 милиона евро. Суперкомпютрите са в основата на европейското софтуерно водачество и могат да създадат сполучливо конкурирането със Съединени американски щати и Китай. Днес България прави решителна крачка напред като страна с капацитет за районен водач в региона на суперкомпютрите “, съобщи Мария Габриел.

Комисарят акцентира, че тези суперкомпютри ще поддържат откривателите, индустрията и предприятията в Европа при основаването на нови приложения в необятен кръг от области – от създаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на климата. Европейското взаимно дружество за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC е добър образец за съдействие сред страните в Европейски Съюз, което подтиква нововъведенията и прави Съюза водач на международно ниво в стратегически области.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР