България чака становище от страните от групата на Еврозоната, за

...
България чака становище от страните от групата на Еврозоната, за
Коментари Харесай

България чака становище от страните от групата на Еврозоната, за да подаде документи за чакалнята й

България чака мнение от страните от групата на Еврозоната, с цел да подаде документи за чакалнята й. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов по време на чуване в икономическата комисия на Европейския парламент.

По думите на министъра, България ще се нуждае от още най-малко шест месеца, с цел да подгови участието си в Банковия съюз, което може в допълнение да забави кандидатстването й за приемане на еврото.

Очаква се по-късно през днешния ден финансовите министри от групата на Еврозоната да обсъдят полученото искане от страна на България, осведоми Българска национална телевизия. По време на доклада си в икономическата комисия, Владислав Горанов разгласи постигнатите резултати във финансовата сфера по време на българското европредседателство.

От думите му излиза наяве, че това е било европредседателство на компромисите във финансовата сфера. Горанов беше неодобрен от евродепутатите поради забавянето на данъчните законодателни промени в Евросъюза, само че беше окуражителен за напредъка за понижаване на финансовите опасности.

"Смятам, че една от най-значимите заслуги на нашето председателество беше да разрежем възела във връзка с банковия пакет, защото течеше доста огромен спор във връзка с страните кое да бъде първо - шерването на рисковете или освобождението от рисковете.
Аз изрично имам вяра, че по-силна еврозона значи по-силна европа, България в съотвествие с контракта е длъжна рано или късно да се причисли. Друг е въпросът, че липсват задоволително ясни правила и процедури за определяне на близкото съдействие с единния контролен механизъм, което се предлага като първа стъпка по пътя на България за участие в Еврозоната.
За нас участието в Еврозоната е приоритет, от нашите сътрудници чакаме че и последното изискване, участието в Банковия съюз бъде изпълнено, няма да има по прилика с Шенген неофициални и не по разпоредбите причини, които да оставят в нас усещането, че сме третирани несъответстващо и неравно с другите страни ", съобщи Горанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР