България Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев Окончателното

...
България Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев Окончателното
Коментари Харесай

Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев

България Бюджетната комисия понижи партийната дотация на 1 лев Окончателното решение ще бъде взето на пленарното съвещание в петък  Жанета Нейкова 20 юни 2019, 16:18  Бюджетната комисия понижи партийната дотация на 1 лев Източник: БГНЕС
юджетната комисия понижи на второ четене партийна дотация на 1 лева за фактически получен глас, съобщи Агенция "Фокус “.

Текстовете са заложени в Закона за държавния бюджет за 2019 година и бяха признати на второ гласоподаване от комисията. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Съгласно текстовете за интервала от 1 януари до 30 юни 2019 година размерът на държавната дотация ще е 11 лева за получен автентичен глас.

Намалението на партийната дотация от 11 лева на 1 лева ще важи за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година

Темата провокира парещ спор измежду депутатите в комисията през днешния ден

От Движение за права и свободи опазиха своето предложение, че в случай че държавното финансиране на партиите бъде фрапантно понижено, то по-добре да бъде сведено до 0 лв., което да докара до опция политическите сили да получават средства по транспарантен метод от физически и юридически лица.

"Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси, попита Йордан Цонев по време на дебатите. Ние вършим това срещу волята си. Ние вършим това, тъй като ни принуждавате. Ние желаеме обществено финансиране, само че не в изсмукан от пръстите размер, а в действителен размер “, добави още той.

Според него, колкото и транспарантен модел да бъде написан, в случай че няма обществено финансиране, партиите рискуват да "попаднат в ръцете на олигарси ". Той акцентира още, че за провеждането единствено на едни избори, една политическа партия има потребност от най-малко 2 млн. лева, с които да финансира медийната си акция и да създаде рекламни материали.

Във връзка с публичните настройки за понижаване на партийната дотация, Цонев разяснява: "Хората не ни харесват – добре! Обаче не е фиктивен различен модел, с изключение на този с политическите партии. Решава ли се казусът, като им спреш финансирането? Не, задълбочава се ".

От Движение за права и свободи са безапелационни – партиите имат потребност от публично финансиране в задоволителен размер.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР