България БСП сезира прокуратурата за монопол на фирми, свързани с

...
България БСП сезира прокуратурата за монопол на фирми, свързани с
Коментари Харесай

БСП сезира прокуратурата за монопол на фирми, свързани с Ковачки

България Българска социалистическа партия сезира прокуратурата за монопол на компании, свързани с Ковачки През юни, юли и август българското произвеждане заплаща най-висока цена на електрическата сила в цяла Европа, сподели Кирил Добрев 22 август 2019, 17:20  Българска социалистическа партия сезира прокуратурата за монопол на компании, свързани с Ковачки Източник: БГНЕС
СП ще внесе до края на седмицата сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката, вследствие на което скача цената на тока за българския производител, разгласи на конференция заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев.

През юни, юли и август българското произвеждане заплаща най-висока цена на електрическата сила в цяла Европа и то в случай, че имаме благоприятни условия да произвеждаме два пъти повече в сравнение с използваме, уточни той. "Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който употребява българска ел. сила, заплаща по-ниска цена на тока, в сравнение с производителят на банички насреща до Съдебната палата ", сподели Добрев.

В България има един човек, който в продължение на две години малко по малко съумя да монополизира целия пазар на електричество, уточни Добрев и означи, че преди два месеца работодателските организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, че свързани с Ковачки сдружения - производители на ел. сила и търговци, са съумели да реализират монополно състояние. Това са 11 топлофикационни сдружения, които имат контракт за търговия с ел. сила с един търговец. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. сила са изкупили цялата свободна ел. сила от АЕЦ "Козлодуй ", уточни заместник-председателят на Българска социалистическа партия.

Кирил Добрев означи, че през летния сезон при стартирането на мощности в отмора се е получил извънредно огромен дефицит на ел. сила и тогава се е присъединил въпросният монополист, като цената на тока от 80-90 лв. скача до 180 лв., а в пикови моменти над 200-220 лв. на мегават час. Той уточни, че за съпоставяне американските централи продават своята електрическа енергия на 168 лв. за мегават час. През юли Ковачки и обвързваните компании са продавали на 180 лв., в пикови моменти - над 200 лв. на мегават час, уточни Добрев.

Бизнесът желае незабавни промени за цената на тока

КНСБ: Манипулации в тока, имената би трябвало да се оповестят

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България " Крум Зарков уточни, че Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да свърши работата си, потвърждавайки че няма свързани лица. В нашия сигнал ще покажем, че тези лица са свързани и ще търсим глоба на този въпрос, уточни той. В отговора на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, тъй като тези сдружения, които са овладяли цялата българска енергетика са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места, добави Зарков.

След Васко да Гама от с.Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, притежател на електрически централи. сподели Кирил Добрев.Той означи, че същият този предприемач от Сейшелите демонстрира интерес и да е стратегически вложител за АЕЦ "Белене ". От Българска социалистическа партия подсетиха, че сдружения регистрирани в офшорни зони нямат право на действия и присъединяване в процедура за даване на лиценз по Закона за енергетиката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР