България бойкотира напълно санкциите на Европейския съюз срещу руски граждани

...
България бойкотира напълно санкциите на Европейския съюз срещу руски граждани
Коментари Харесай

България на Радев се измъква и не санкционира руснаци по правилата на ЕС

България бойкотира изцяло глобите на Европейския съюз против съветски жители и компании, наложени на няколко стадия след анксирането на Крим през 2014 година и след съветската нашествието в Украйна през февруари 2022 година. Страната не е наложила наказания на нито един съветски жители или на съветска компания от санкционния лист на Европейски Съюз, а процедурите са направени по този начин, че да не работят. Задачата да не се свърши нищо е предоставена на Националната организация по приходите, излиза наяве от отговорите по Закона за достъп до социална информация, предоставени на Mediapool.
 
Замразени съветски активи в Европейски Съюз
За последната година в Европейски Съюз са замразени над 300 милиарда евро на съветските банки и имущество за 20 милиарда евро на съветските олигарси. Дори Унгария, която постоянно пази съветски позиции в Европейски Съюз, е запорирала съветски активи за над 900 милиона евро. България и Кипър наподобява са страните в Европейски Съюз, които се най-силно се съпротивляват против налагането на европейските наказания. Кипър от години има славата на офшорно леговище за съветските капитали, като страната въпреки всичко предприе ограничения за лишаване на поданството на няколко съветски олигарси, предоставени по схемата за " златните паспорти ". По последни данни в България близо 300 000 руснаци имат над 500 000 парцела.
 
Единствената наподобяваща на санкционна мярка, подхваната у нас досега и за която се чу обществено, е отводът през май 2022 година на Агенцията по вписванията да разреши на някогашния финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и финансистът Красимир Катев да придобият бизнеса на съветската банка ВТБ в България. Европейският правилник за налагане на наказания против съветски жители и компании бе признат на 17 март 2014 година поради подхванатите от Русия дейности за анексирането на Крим от Украйна.
 
През февруари м.г. Русия стартира пълномащабна война в Украйна, което накара Европейски Съюз и Съединени американски щати да стартират въвеждането на още по-сурови наказания, каквито в никакъв случай по-рано не са били прилагани, а и за мнозина изглеждаха немислими. До този миг Европейски Съюз е глобил 1386 съветски жители и 171 компании, както и всички свързани с тях физически и юридически лица. На първо място в листата е съветският президент Владимир Путин. Процедура, основана да не работи. В отговора, възложен на изданието, се открехва завесата за основаната в България процедура за отбягване на глобите. Тя разказва механизъм, който е изработен безусловно, с цел да не работи.
 
Въпросът за съответния брой съветски жители и компании, на които са наложени наказания, бе заложен до Министерския съвет. Питането бе препратено до финансовото министерство, което на собствен ред го връчи на Национална агенция за приходите. Така приходната организация беше разпозната като виновната институция за използването на съветските наказания в България. Това е по силата на член 3 алинея 14 от Закона за Национална агенция за приходите, в който се споделя, че организацията реализира обмена на информация с европейските институции и реализира обезпечаването и насилственото събиране на вземания по решенията на институциите в Европейски Съюз. Този механизъм е основан преди 12 години, само че по този начин и не е бил пригоден да ползва европейските наказания.
 
В отговора на Национална агенция за приходите се признава, че организацията би трябвало да ползва регламента за съветските наказания. Той планува да се замразяват всички финансови средства и стопански запаси, които са благосъстоятелност и във притежание на глобените съветски жители. В българското законодателство обаче няма процедура по " заледяване ", а по " запор " на активи, което е друго. Въпреки това европейският правилник има непосредствено приложение и Национална агенция за приходите би трябвало да може да задвижи процедура по " заледяване " даже без национална уредба. Данъчната организация обаче не е издала и един акт за използване на регламента за последните осем години, излиза наяве от отговора. Национална агенция за приходите добавя, че няма по какъв начин да разкрие имената и имуществото на възможните глобени лица, тъй като това са персонални данни.
 
" По отношение на настояването за даване на съответни данни за физически лица, а точно " за всеки жител на Руската федерация да се уточни и съответното имущество, което е станало обект на наказания ", следва да се има поради, че Национална агенция за приходите не е админ на данните за притежаваните имущества от физическите лица, а от друга - тази информация съставлява персонални данни ", се споделя в отговора на Национална агенция за приходите.
 
Въпреки че съгласно Национална агенция за приходите глобените руснаци се употребяват от отбраната на европейския правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), проверяващият уебсайт Bird.bg към този момент разкри няколко имена. Още през април 2022 година изданието разгласи, че четирима съветски жители от санкционния лист на Европейски Съюз имат парцели в България. Това са Сергей Чемезов, Максим Топилин, Владимир Плигин и Алексей Чепа, които посредством свои родственици и офшорки имат парцели по Черноморието.
 
Политическо безучастие на високо равнище
" Не е изненадващо, че България, наподобява, не ползва глобите на Европейски Съюз по отношение на лица и компании от Руската федерация. Очевидно е, че българските управляващи не смеят, не желаят, а и нямат процедурите и потенциала да ползват глобите. За това се чака сигнал от най-високо политическо ниво за каквото и да било деяние, а подобен освен, че не идва сега, само че даже в противен случай - сигналите са, че българското държавно управление би желало да смекчи или анулира глобите върху Русия ", разяснява Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), който е един от водещите специалисти по тематиката.
 
" Най-показателният образец в това отношение е необяснимото предпочитание да се договаря с " Газпром " от предишното лято и дерогацията от глобите за рафинерията " Лукойл Нефтохим ", която българските държавни управления издействаха и пазят, макар неналичието на съображение и нужда от такава ", добави той. Той прави паралел със сагата към слагането на измервателни уреди в рафинерията преди години, което води до извод, че българските управляващи нямат увереността, че могат да обезпечат спазването на законите на страната.
 
" Приемането на закона за надзор над сдружения основни за националната сигурност и сериозна инфраструктура от последния български парламент се случи със забавяне от 6 месеца по отношение на аналогични закони в Европа, като няма направени механизми за използване ", разяснява Стефанов. По думите институционалната непълнота е заложена в българската инфраструктура за национална и икономическа сигурност и има доста фактори, които я поддържат.
 
" Още през 2016 година в обявата си " Кремълски справочник ", взаимно с американския Център за интернационалните и стратегически проучвания на Збигнев Бжежински, Центърът за проучване на демокрацията, означи, че от позиция икономическа сигурност България е една от най-уязвимите страни откъм наличие и активи на съветски физически и юридически лица ", разяснява специалистът.
 
Руски надзор върху стопанската система на България
През 2014 година немското разузнаване излиза с оценка, че в избрани години Русия е направлявала до една трета от оборота на българската стопанска система. " Съществуват и голям брой журналистически следствия за съответни случаи на надзор, в това число през офшорни зони, както и връзки на високопоставени български политици, включително някогашни финансови министри. В този смисъл, вероятността да няма лица и компании, които най-малкото да бъдат тествани по отношение на санкционните описи, би била доста учудваща ", добавя Руслан Стефанов.
 
Въпреки голямата нужда България не е построила съвременна политика за поощряване на вложенията, която да включва детайли на икономическа сигурност и наблюдаване (скрийнинг) на вложенията. Неотдавна Европейската комисия отбелязва, че дружно с Кипър, България е единствената друга страна в Европейски Съюз, която освен няма подобен механизъм, само че и няма законодателна самодейност да се сътвори подобен.
 
" Въпреки че в Закона за ДАНС е записано, че организацията дава отговор за финансовата и икономическа сигурност на страната, липсват каквито и да било на практика механизми за реализирането на тази роля, в това число в границите на Съвета по сигурността към Министерския съвет. В резултат, страната рискува да се трансформира в пристанище за съветски и други рискови активи, по този начин наречените корозивни капитали, които се пробват да заобиколят съществуващите санкционни режими. Същевременно, това избутва навлизането на светли или градивни капитали, което наподобява към този момент се следи е България ", означи Руслан Стефанов.
 
" Гъвкавост и творчество " Неглижирането на глобите явно е целенасочена политика и мотив за горделивост, както стана ясно от неотдавнашното обществено самопризнание на служебния външен министър Николай Милков. " Бяха наложени наказания на Русия, при които България прояви еластичност и креативен метод във връзка с това да останем сериозен и благонадежден сътрудник в границите на Европейски Съюз и в същото време да се запазят българските ползи, тъй че да не бъдат нанесени вреди на стопанската система ни ", съобщи той в края на януари при представянето на доклада за свършеното от ведомството му в границите на служебното държавно управление.

Източник: Медиапул
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР