България Борисов пред Лимбург: Правителството не се меси в работата

...
България Борисов пред Лимбург: Правителството не се меси в работата
Коментари Харесай

Борисов пред Лимбург: Правителството не се меси в работата на медиите

България Борисов пред Лимбург: Правителството не се меси в работата на медиите Генералният шеф на Дойче Веле се срещна с Борисов и Радев  Виолета Русенова 16 октомври 2019, 14:08  Борисов пред Лимбург: Правителството не се меси в работата на медиите
равителството в България не се меси в работата на медиите. Това е уверил министър председателят Бойко Борисов генералния шеф на DW Deutsche Welle Петер Лимбург.

В малко известие в профила на премиера във фейсбук, се споделя, че двамата са разискали активността на медията в България.

„ Запознах го с позитивното развиване на стопанската система на България – рекордно ниска безработица, рекордно висок експорт, растеж на Брутният вътрешен продукт с 3,5%. Представих му част от множеството немски фабрики в страната и му описах за договарянията, които водим за привличането на огромен стратегически вложител от Германия. “, показва Борисов.



Чухме за абсурда в БНР. Това е типичен образец когато смесите функциите на публицисти и политици, нямате задоволително положително разделяне. Това разяснява по време на лекция пред студенти генералният шеф на „ Дойче Веле “ Петер Лимбург.

Протест пред БНР в отбрана на шефа

Съвет за електронни медии изиска оставката на шефа на БНР

„ Оттам-нататък на кого му е хрумнала „ прелестната концепция “ да уволнява дамата (журналистката Силвия Великова – бел.ред.) е обособен въпрос. Всеки разбра, че това е подигравка, нали “, изясни известният в предишното публицист.

За абсурда с невижданото над 5-часово заглушаване на стратегия „ Хоризонт “ немският медиен колос разяснява в обзорна публикация още в края на предишния месец. В текста излиза наяве, че с изключение на „ Дойче веле “ – австрийската организация АПА, вестник „ Дер Щандарт “ също наблюдават под лупа проблема с журналистката, последвалите оставки и думата на Съвета за електронни медии.

След поредност от съвещания медийният регулатор реши да започва процедура за преустановяване на мандата на шефа на БНР Светослав Костов. В началото на месеца беше даден едноседмичен период на Костов да подаде оставка, само че той отхвърли.

Вчера Петер Лимбург организира среща и с президента Румен Радев.

"Само свободни и самостоятелни от политическо и икономическо въздействие медии могат да се опълчват на рискови процеси, които заплашват демокрацията. ", споделил президентът, представен от пресслужбата на институцията.

Освен това на срещата сред Лимбург и Радев е било разисквано финансирането на българските медии от европейските фондове. Като президентът акцентира, че се „ нуждаем от ясни и транспарантни критерии за финансиране, изключително що се касае до парите от европейски стратегии “.

В срещата на „ Дондуков “ 2 взе участие и посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн.

Двамата разискаха методите за гарантиране на финансовата и политическа самостоятелност на медиите, включително и образуването на бюджетите на публичните медии, провокациите пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на обществените мрежи, както и насърчаването на медийната просветеност на аудиторията.

„ Нуждаем се от ясни и транспарантни критерии за финансиране, изключително що се касае до парите от европейски стратегии “, съобщи президентът.

Румен Радев и Петер Лимбург бяха единомислещи, че плуралистичната медийна среда е освен дирек на демокрацията, само че и е част от положителния образ на всяка една страна.

Петер Лимбург срещна президента с активността на немската медия, финансирането й, както и с нейни начинания. Представена беше работата на академия „ Дойче веле “, обвързвана с развиването на медийната просветеност и битката с подправените вести.

„ Дойче веле “ излъчва на 30 езика и доближава до публика от 197 милиона хора седмично посредством наличие, популяризирано по телевизия, радио и интернет.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР