България Болница иска 14 000 лв. от майка на починало

...
България Болница иска 14 000 лв. от майка на починало
Коментари Харесай

Болница иска 14 000 лв. от майка на починало дете

България Болница желае 14 000 лева от майка на умряло дете Тя е получила писмо, в което се припомня, че би трябвало да заплати сметката за лекуването на умрялото си дете  Николай Киров 27 юни 2019, 10:53 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Обмислят
Обмислят " алена зона " в София, основават жълта
 Болница желае 14 000 лева от майка на умряло дете
Болница желае 14 000 лева от майка на умряло дете
 Бизнесът: По-ниски заплати, по-високи цени поради НЕК
Бизнесът: По-ниски заплати, по-високи цени поради НЕК
 Бедствено състояние в Котел (СНИМКИ)
Бедствено състояние в Котел (СНИМКИ)
 Ще затварят ли заведения, притежателите против закона за шума
Ще затварят ли заведения, притежателите против закона за шума
 Горещо през днешния ден, градусите падат малко
Горещо през днешния ден, градусите падат малко
 Пороен дъжд наводни къщи в Котел, евакуирани хора
Пороен дъжд наводни къщи в Котел, евакуирани хора
 Спецсъдът остави Николай Банев в ареста
Спецсъдът остави Николай Банев в ареста

олница желае от майката 14 000 лева за медикаментите на умряло от левкемия дете. Малката Мими си отиде от този свят преди няколко дни в ИСУЛ макар напъните на лекарите. Сега обаче драмата на майката на умрялото момиченце продължава. Оказва се, макар че болестта се покрива от Националната здравноосигурителна каса, би трябвало и в допълнение възнаграждение.

„ Когато отидох там на 25 април, госпожата ми съобщи, че в случай че желая да получа медикаменти за детето си, би трябвало да попълня формуляр, в случай че имам дарителска сметка”, уточни майката Надя Мирчева в „ Здравей, България” по NOVA.

Тя е получила писмо, в което се припомня, че би трябвало да заплати сметката за лекуването на умрялото си дете.

Мирчева не може да си изясни, за какво е належащо да попълня и носи по инстанции сходни и голям брой други документи при изискване, че болестта е измежду тези, които НЗОК покрива.

Според майката би трябвало да има смяна в регламентацията на лекуването на деца в такава обстановка, а родителите им да бъдат до тях в болничното заведение.

„ В случая не е имало забавяне по отношение на лекуването на детето”, акцентира Надя Мирчева и добави, че лекарите са създали всичко допустимо, с цел да спасят живота на дребната Мими.

Документите за лекуване се подават персонално от родителя и това може да отнеме часове, през които майката не е до детето си.

„ Проблемът поражда през 2009 година, когато централното доставяне с медикаменти от Министерство на здравеопазването е трансферирано към болниците”, уточни Симона Караиванова от съдружие „ Деца с онкохематологични заболявания”.

„ По закон майката персонално би трябвало да подава документи за лекуването на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно”, изясни Теодора Арменкова.

Караиванова съобщи, че още през 2009 година са почнали да изчезват медикаменти, за които фармацевтичните компании твърдели, че нямат финансов интерес.

От сдружението, което е основано от майки на онкоболни деца през 2010 година, сезират всяка година Министерството на здравеопазването за казуса, само че решение и досега няма.

Цените на медикаментите за рак са непостижими за родителите, само че за страната това не е скъпо лекуване, разясни Караиванова за въпросната фактура за 14 000 лева

До 2017 година от съдружие „ Деца с онкохематологични заболявания” са плащали за медикаментите, с които са лекувани децата. Но по-късно те стартират да се финансират от Фонда за лекуване на деца, който обаче преглежда и утвърждава всеки един случай настрана, а това лишава време. Време, в което постоянно дребните пациенти не разполагат.

Майките упорстват медикаментите да се обезпечават от страната и да са налични в лечебните заведения, когато детето постъпи за лекуване. От министерството са съгласни, като това единодушие е реализирано още през октомври 2018 година До момента обаче решение няма.

Теодора Арменкова от сдружението акцентира, че става въпрос за смяна на текст в разпоредба. А това се случва на равнище министерство.

Караиванова уточни, че има и различен проблем с липса на витално значимо лекарство за лекуване на заболели от рак деца.

„ От януари предходната година няма „ Винтристин”. А той е като аспирина. Това е дъното”.

„ Март месец ескалираха нещата. Тогава ни извика на работна среща заместник-министър Жени Начева и заявява, че от 1 май няма да се желаят пари от дарителските сметки на родителите от Здравната каса. Декларира, че лечебните заведения ще могат да купуват тези медикаменти, и че няма да се занимават родителите”, разяснява Караиванова. „ И предходната седмица господин Ананиев споделя, че не е осведомен да има такива проблеми.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР