България би могла да получи 11.7 млрд. евро под формата

...
България би могла да получи 11.7 млрд. евро под формата
Коментари Харесай

Почти 12 млрд. евро за България. Кой колко получава в ЕС от фонда за възстановяване

България би могла да получи 11.7 милиарда евро под формата на безплатна помощ и заеми от Европейския съюз (ЕС) през идващите две години, с цел да се оправи с икономическите вреди, нанесени от ковид пандемията. Това е вписано в предлагането на Европейската комисия (ЕК) за основаване на фонд за възобновяване на европейската стопанска система в размер на 750 милиарда евро, който ще бъде набран със заемане на общ дълг на международните пазари.
Общият бюджет за България е 15 милиарда евро , само че защото помощта ще минава през европейски стратегии, ще е належащо национално съфинансиране от 3.3 милиарда евро, с цел да може страната да получи достъп до европейската взаимност.
Проектът за избавителен фонд, наименуван “Следващо потомство Европейски Съюз ”, беше показан от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на изключителна сесия на Европейския парламент в Брюксел в сряда. Парите ще бъдат вложени във възобновяване на общия пазар, построяването на климатично неутрална стопанска система, цифровизация и технологии, в това число 5G и изкуствен интелект, в по-социална Европа, с по-голяма тежест в света.
500 милиарда от парите от фонда ще бъдат разпределени сред страните членки като безплатна помощ, а 250 милиарда - под формата на заеми. Тъкмо това предложиха предходната седмица Франция и Германия. Срещу концепцията за взимане на дълг се оповестиха от така наречен „ спестовна четворка “ - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания, които упорстваха подпомагането да става единствено с заеми. На днешното показване обаче председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се придържаше към Френско-Германския проект.
Европейска комисия предвижда стесняване на европейската стопанска система със 7.2% през тази година вследствие на рецесията поради пандемията от ковид. Една от най-засегнатите стопански системи в Европейски Съюз се чака да бъде българската, която също ще се свие със 7.2 на 100.
По в началото систематизиране на парите за възобновяване Италия ще е най-големия адресат на средства, защото е най-силно засегнатата от ковид страна. За нея са предопределени общо 153 милиарда евро. Следва Испания със 149.3 милиарда евро. Франция ще получи 38 милиарда, а Германия - 28 милиарда. Най-големият адресат в Източна Европа е Полша с 37 милиарда евро безплатна помощ и 26 милиарда под формата на заеми. Бюджетът за Румъния е 33 милиарда, а за Гърция - 43.5 милиарда евро. Процентно обаче най-вече по отношение на Брутният вътрешен продукт ще получи Хърватия (€15 млрд.) - 22%, следвана от България с 19%.
Водещи критерии за разпределянето на средствата са размерът на брутния вътрешен артикул и предстоящите вреди върху стопанската система.
“Утре цената на безучастие в тази рецесия ще бъде надалеч по-скъпа за нас. Важното е тук да сложим дружно основите на нашето бъдеще ", сподели Фон дер Лайен пред европейските депутати, като прикани да се загърбят предразсъдъците.
Първите средства могат да дойдат още преди края на годината, в случай че бъде утвърдено предлагането за актуализация на сегашния европейски бюджет с 11.5 млрд.евро.
Европейска комисия предлага три предпочитани посоки за вложение на средствата от избавителния фонд. Те са свързани на първо място с постигането на климатична индиферентност на стопанската система, намаляването на нездравословните излъчвания и замърсяващите производства, в обществени политики за претовареност и за позеленяване на земеделието посредством кохезионния фонд и програмата за селските райони.
Освен това се планува поддръжка за компаниите, които са застрашени от банкрути, както и за реализирането на капиталови планове. Създава се и нова здравна стратегия, която ще разреши да се укрепи готовността за рецесии, потенциала на лечебните заведения, предварителната защита за болести и научните проучвания.
Парите, които Еврокомисията се надява да заеме при преференциални условия, с помощта на високия си кредитен рейтинг, ще бъдат връщани през европейския бюджет. За задачата Урсула фон дер Лайен предлага краткотрайно да бъдат увеличени личните доходи на Европейски Съюз с въвеждане на спомагателни европейски налози.
Като образци тя уточни облагането на огромните софтуерни колоси ( което е остаряла нейна концепция, бел. ред.), включването на корабоплаването и авиацията в търговията с въглеродни излъчвания и облагането на вноса на артикули, създадени посредством замърсяващи технологии. Комисията се надява посредством тях да си докарва по 35 милиарда евро годишно, с които да обслужва новия дълг.
Връщането на заемите по план би трябвало да стартира след 2027 година и да завърши до 2058-а.
Заедно с фонда беше показан и план за европейски бюджет за 2021-2027 година в размер на 1.1 трилиона евро - по-малък от отхвърления по-рано план, само че по-голям от оптимално оферти от страните членки 1.095 трилиона евро.
Предстои избавителният пакет на Европейска комисия да бъде разискван от Европейския парламент и от страните членки. За да стане той факт е належащо единодушието на 27-те страни, а за приемането на новите европейски налози би трябвало и ратификация от националните парламенти на страните членки.
Па-рано през днешния ден немският канцлер Ангела Меркел предвижда, че договарянията ще бъдат сложни и че на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз надали ще се реализира единодушие по дълготрайната бюджетна рамка на общността.
Урсула фон дер Лайен заяви, че дружно с към този момент утвърдените 540 милиарда евро заеми и европейския бюджет, Европейски Съюз възнамерява да вложи през идващите седем години 2.4 трилиона евро във възраждането на стопанската система.
Вижте още:
Неофициално: Фондът на Европейски Съюз за възобновяване от ковид ще бъде 500 милиарда евро безплатни средства и ще работи 2 години
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР