България бележи положителна тенденция на развитие на регионално ниво. Това

...
България бележи положителна тенденция на развитие на регионално ниво. Това
Коментари Харесай

Има засилване на развитието на регионите в България, сочи евроиндекс

България бележи позитивна наклонност на развиване на районно равнище. Това твърди в. " 24 часа ", базирайки се на данните от най-новите данни на Регионалния показател за конкурентоспособност в Европейски Съюз за 2019 година.
Съгласно данните, в България най-добре се показва столичният Югозападен район, който се подрежда на 181-о от 268 места. Основен мотор на района е София. Въпреки че се показва най-добре от българските райони, Югозападният е оценен на 3-о от 5 вероятни равнища на развитост. Положителни са индикаторите на този район за макроикономическата непоклатимост (0,61), за успеваемост на пазара на труда (0,35) и висшето обучение (0,49). Но по индикатор институции цената е -1,77, по софтуерна подготвеност -1,76, по главно обучение -1,23.
Северният централен район, който включва областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище, се показва най-добре по индикатор институции, само че още веднъж с негативни стойности (-1,34). Притеснителна наклонност демонстрира индикаторът здраве, който в Северозападния район е минус 2,62. Именно този район в България от години е най-зле - в този момент е 260-ти в класацията, като изпреварва единствено 8 района в Европейски Съюз - самостоятелния испански град Мелиля, ситуиран в Северна Африка; 4 гръцки региона; френския департамент Майот в Индийския океан; Френска Гвиана в североизточната част на Южна Америка и Североизточния район на Румъния. На безспорното дъно е гръцкият EL41, който обгръща острови в североизточната част на Егейско море. С по-добра конкурентоспособност, само че въпреки всичко по-слаба от тази на българския Северозапад, се показват Беломорска Тракия, гръцката област Западна Македония и Западна Гърция.
Данните демонстрират, че всички 6 български района са развивали конкурентоспособност малко по-бързо от гръцките и румънските през последните три години. Много по-добре от огромна част от европейските райони се показва България по индикатор успеваемост на пазара на труда. Родните райони обаче изостават от междинното равнище за Европейски Съюз в сфери като опазване на здравето, обучение, софтуерна подготвеност и инфраструктура.
Най-силен индикатор за цяла България е макроикономическата непоклатимост (0,61). Заради този аршин българските райони изпреварват част от европейските. Стабилна макроикономика нормално значи ниска инфлация, невисок бюджетен недостиг, напредък на междинната работна заплата съгласно продуктивността на труда, намаляващ като % от Брутният вътрешен продукт външен дълг и така нататък
Индексът дефинира и кои райони имат близко показване по конкурентоспособност, като районите са разграничени в 5 групи. В група 3, където е Югозападния район, са 6 френски района - Лангедок-Русийон в Южна Франция; Пикарди в Северна Франция; Лотарингия в Североизточна Франция; Франш Конте в Източна Франция; Лимузен в Централна Франция; задморското притежание на Франция Мартиника в в източната част на Карибско море. В тази група е и цяла Естония, която поради малобройното си население е класифицирана в Европейски Съюз като един район.
В съпоставяне с предходните 3 издания на показателя общата оценка на обстановката в България се усъвършенства. Изключение прави цената, дадена на нашите райони през 2010 година минус 1,07, която се утежнява през 2013 година и е минус 1,17. Оттогава обаче се следи усъвършенстване на конкурентоспособността като през 2016 година оценката е минус 1,09, а съгласно тазгодишния показател - минус 0,93. В тазгодишното издание на показателя Румъния и Гърция се оправят по-зле от България с обща оценка за своите райони надлежно минус 1,13 и минус 0,97.
 Общ извод на равнище Европейски Съюз е, че разликата сред столиците и бедните райони не е намаляла макар общото усъвършенстване на икономическата среда. Абсолютен номер 1 в това издание на показателя е районът Стокхолм, следван от Лондон, с необятната си зона за пътешестване, и холандската провинция Утрехт, които си разделят второто място. Първенецът Стокхолм е оценен с оптималната 5-а степен на развиване с най-силен индикатор нововъведения (1,85). Най-слаб за шведската столица е индикаторът размер на пазара (0,43), което отново е доста над междинното за Европейски Съюз. Регионите, които са класирани с сходно забележително показване по конкурентоспособност, са холандските Амстердам и Утрехт, Ил дьо Франс, в който влиза френската столица Париж, Лондон, Щутгарт, Брюксел, Бремен, Залцбург и други
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР