България бе една от първите държави в Европа, която по

...
България бе една от първите държави в Европа, която по
Коментари Харесай

57500 сайта са регистрирани в областта „.bg“ на латиница


България бе една от първите страни в Европа, която по законодателен път реши въпроса с ръководството на интернет имената и адресите, в полза на потребителите. Това съобщи заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Димитър Геновски по време на конференция за разговора сред България и Международната организация за интернет имена и адреси (ICANN), оповестиха от МТИТС.

Моделът на ръководство на интернет, който поддържа прозрачността и свободата, сътвори условия за здравословна конкуренция сред огромен брой компании, сподели още Димитър Геновски. Той уточни, че вследствие на тази политика, страната ни доближи до водещи позиции по скорост на интернет и по досегаемост на цените за прилагане на услугата. „ Силната страна на България е обвързвана с разпространяването на високоскоростен широколентов достъп до международната мрежа, като повече от половината (55 %) от абонаментите за закрепен достъп до интернет, са за високоскоростна връзка. Това е образец по какъв начин държавната политика в ръководството на този световен запас е мощен инструмент за реализиране на стопански напредък “, съобщи заместник-министър Геновски.

Българските бизнесмени и институции са доста дейни в запазването и регистрирането на интернет имена, означи той. По думите му, 57500 уеб страницата са регистрирани в региона „.bg “ на латиница. Само за няколко месеца, записаните интернет имена на кирилица са съвсем 3200.

Заместник-министър Димитър Геновски напомни, че параметрите на съдействието с ICANN са обрисувани в меморандум с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). По думите му, на прага на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, взаимоотношението придобива нови измерения. „ България е обрисувала своите цели в ръководството на интернет, които са в синхрон с европейските цели и цели за създаване на обединен дигитален пазар. Реализацията им изисква бърз и наличен интернет за всички поданици на Европа. Поставянето на тези тематики на дневен ред ще бъде и един от целите в границите на българското председателство “, уточни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР