България Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра Адвокатът

...
България Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра Адвокатът
Коментари Харесай

Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра

България Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра Адвокатът на Джок Полфрийман съобщи: Освобождават го, тъй като се е поправил 20 септември 2019, 10:29 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  След отрицателното решение на Екологичен потенциал за България - какви са разновидностите
След отрицателното решение на Екологичен потенциал за България - какви са разновидностите
 Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра
Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра
 Трета жертва на убийците от Негован, подозират близки на умряла
Трета жертва на убийците от Негован, подозират близки на умряла
 Какво ще е времето през почивните дни
Какво ще е времето през почивните дни
 Интензивен трафик, запушалка на границата с Турция
Интензивен трафик, запушалка на границата с Турция
 Бербатов разгласи края на кариерата си като футболист
Бербатов разгласи края на кариерата си като футболист
 Съдът пусна предварително килъра Джок Полфрийман
Съдът пусна предварително килъра Джок Полфрийман
 Съвет за електронни медии сезира прокуратурата за БНР, желаят оставки
Съвет за електронни медии сезира прокуратурата за БНР, желаят оставки

"Съдът ни се подигра, Калпакчиев и съдийките ще носят духовен срам "

Бащата на жертвата на освободения Полфрийман - Христо Монов, разяснява пред DarikNews.bg действието на съда - да пусне на независимост килъра на сина му съвсем 7 години предварително.

"Българската страна се подигра с български жители в лицето на съда. Тримата съдии - този Калпакчиев и двете съдийки, ще носят върху себе си един духовен срам. Едно единствено не им поисквам - да преживеят същото, което преживяхме със брачната половинка ми и приятелите на сина ми ", съобщи Монов.

Съдът пусна предварително килъра Джок Полфрийман

"След този ден просто на човек да му се прииска в действителност да се промени Конституцията и жителите да си избират съдиите. Видя се, че най-големият проблем пред тази страна е правосъдната система, и то не прокуратурата, а съдът ", безапелационен беше някогашният народен представител от Българска социалистическа партия. За себе си споделя, че през днешния ден му е олекнало - и от натиска, упражняван през годините върху него от страна на родината и юристите на Полфрийман.

"То не бяха молби за преразглеждане, то не бяха филми, то не бяха книги, то не бяха награди! Главният прокурор Сотир Цацаров постъпи доста почтено преди 6 години ", връща се обратно в тъгата си бащата на убития Андрей във връзка отхвърли на обвинител номер едно да пусне австралиеца в родината му.

"Аз към този момент съм спокоен. Спокойно ще вървя по улицата. Само че те по какъв начин ще вървят по улицата и дали ние няма да им плащаме защитата ", сподели по адрес на тримата съдии бащата.

Неприятната новина го застигнала в деня, предназначен за фамилно празненство - навръх 19 септември преди 11 години детският психолог и брачната половинка му, изгубили сина си, осиновяват две деца от обществен дом. И постоянно на тази дата честват самобитен рожден ден. Днес двете деца на Монови, към този момент на 14 и на 16 години, останали без празника си.

"Като научих, в 15 часа анулирах тържеството. Имах непокътната маса ", призна той.

Христо Монов желае да чуе претекстовете на правосъдния състав. "Каня ги да се срещнем и пред медиите, и пред цялото общество да ми кажат за какво. Защото, не съм почитател на концепцията на Иван Гешев, само че на него му прави чест, че застава намерено пред медиите. А този Калпакчиев мълчи. Като го бяха настъпили нещо преди години, беше доста деен пред медиите. Нека в този момент да застане и да изясни ", сподели още Христо Монов.

"Аз към този момент съм спокоен, само че дали този Калпакчиев и двете съдийки ще спят умерено, въпреки че те са задоволително дебелокожи, с цел да изпитат скрупули ", продължи Монов.

Към момента той не е дочакал присъденото обезщетение от килъра в размер на 600 хиляди лева Може би са платени, където би трябвало, съмнява се психологът, който разкри, че възмутени хора са му звънели да му споделят, тъкмо това - че парите са платени. И си спомня по какъв начин синът му, предстоящ правист, постоянно е казвал, че решенията на съда не се разясняват.

"Защо ние, жертвите, би трябвало да разясняваме? Нека те да кажат причините си. Каквото и да кажат, няма да ми върнат сина ", споделя бащата.

Адвокатът на Джок Полфрийман

Съдът е освободил предварително австралиеца Джок Полфрийман, тъй като се е поправил през 12-те години, прекарани в пандиза за убийството на студента Андрей Монов в София. Това съобщи тази заран пред NOVA юристът на Полфрийман Калин Ангелов.

Той сподели още, че е участвал на съвещанието, на което апелативните съдии решили да пуснат клиента му на независимост над шест години по-рано от предстоящото.

"Мотивите са доста дълги и подробни. С неспокойствие очаквам да ги качат на уеб страницата на съда, с цел да не ги разказвам отново ", сподели Ангелов. И добави, че не знае каква тъкмо е процедурата, през която австралиецът ще би трябвало да премине след излизането си от пандиза.

Защитникът не знаел и дали Полфрийман би трябвало да бъде екстрадиран в родината си. (Още по тази тематика вижте и във видеото по-горе).

Днес се чака съдът да разгласява всички претекстове, с които освобождава австралиеца Джок Полфрийман от пандиза.

Джок Полфрийман излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов на 28 декември 2007 година.

Според показанията на Полфрийман, той видял по какъв начин група младежи повалят човек от ромски генезис и тръгнал да го избавя. При последвалата битка извадил нож при самоотбрана.

Другите очевидци обаче настояват, че австралиецът нападнал с хладно оръжие групата младежи, в която бил и Монов.

Полфрийман бе наказан дефинитивно от Върховния касационен съд през 2011 година.

След като бе пратен в пандиза, Полфрийман стана ръководител на първото по рода си в България затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост.

Заради тази си активност през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за премията „ Човек на годината”. Номинацията провокира съществено неодобрение в обществото и измежду околните на умрелия Монов и бе оттеглена от уредниците.

На идната година австралиецът обаче съумя да осъди България в Европейския съд по правата на индивида за 3500 евро поради "нарушаване на правото на независимост на изразяването ".


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР