България България се нуждае от надеждно и чисто въглищно производство

...
България България се нуждае от надеждно и чисто въглищно производство
Коментари Харесай

България се нуждае от надеждно и чисто въглищно производство

България България се нуждае от надеждно и чисто въглищно произвеждане AES смята наличието си за основно при подпомагнето на страната в прехода ѝ към чиста сила 23 март 2020, 16:15  България се нуждае от надеждно и чисто въглищно произвеждане
Оливие Маркет управлява бизнеса на AES в България и е президент на AmCham България. Заемал е разнообразни длъжности в границите на AES, работейки в областта на Бизнес развиването в Доминиканска република, Съединени американски щати, Сингапур и Бразилия. Завършил е машинно инженерство в Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris - Франция. Магистър е по „ Машинно инженерство “ е от „ Ей енд Ем “ - Тексас. Магистър по бизнес администрация на от Харвард. Говори френски, британски и испански езици и владее португалски и български на работно равнище.

Вижте изявлението на Александра Сотирова с Оливие Маркет за economic.bg:

- Г-н Маркет, през февруари 2020 година корпорацията AES разгласи задачата си да понижи въглеродната си активност до 30% от общото произвеждане до края на 2020 година и до по-малко от 10% до 2030 година вследствие на признатите проекти за растеж във възобновимите източници. Това решение ще се отрази ли на работата на AES в България?

- Макротенденцията в производството на сила е декарбонизацията на енергийния микс, която е провокирана от потребността за битка с климатичните промени и за понижаване на излъчванията CO2 в света. Тази наклонност е необятно подкрепяна освен от жителите, само че и от вложителите и кредитните институции. В този подтекст, задачата на AES е да форсира постигането на бъдещето на силата, предлагайки новаторски и модерни решения, които дават отговор на потребностите на съответните пазари, в които работим. Всяка страна има своите особености и пътят към декарбонизация зависи от изискванията на локалния пазар.. България демонстрира капацитета си за възобновима сила и стана втората страна-членка в целия Европейски Съюз, постигнала задачата си за възобновима сила през 2020 година В същото време страната създава сред 40 до 60% от нужната си сила посредством въглищни централи. Това не опонира на общата концепция и пътя, който страната би трябвало да следва, само че това би трябвало да бъде направено с ясна визия за времето, нужно за замяната на тези снабдители на базова сила.

В момента ТЕЦ-овете са гръбнакът на енергийната система в България, защото способстват за енергийната сигурност, стабилността на мрежата и енергийната самостоятелност, като се изключи че обезпечават работни места на десетки хиляди експерти в цялата страна. Нуждата от работата на тези централи е обяснявана в доста изказвания на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В тях тя споделя, че реалистичният небосвод за замяната на тези централи е 2050 година Напълно съм склонен с нейното мнение. Въглищата не би трябвало да бъдат считани за затруднение за развиването на силата на бъдещето, а за средство, което може да направи този преход по-плавен, и гарантиращо, че ще има ток.

Вярвам, че Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е добър образец по какъв начин въглищните централи могат да поддържат прехода към зелена сила. Ние сме най-новата и най-модерната централа в България и осигуряваме най-атрактивния набор от механически характерности в поддръжка на стабилността на мрежата, а точно по-ниско минимално натоварване, по-голяма еластичност посредством по-бързи стъпки за увеличение и понижаване на мощността и по-висока успеваемост спрямо други централи. Казвайки това, считам, че България е в добра позиция да продължи да развива бранша на зелената сила, разполагайки с опцията да употребява съвременни и надеждни топлоелектрически централи, които да проправят пътя към това ново бъдеще.

- Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е подложен на критика, че дълготрайните ви контракти са измежду аргументите за повишението на крайната цена на тока в България, което визира бизнеса и семействата. Как отговаряте на тези рецензии?

- Не мога да се съглася с такива изявления. Цената на електричеството, създавано от Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “, е изцяло съпоставима с други централи с сходна технология и сходна дълготрайност на употреба. В допълнение, дълготрайният контракт беше нужен, с цел да подсигурява, че планът Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ получава нужното финансиране от европейски банки, с цел да бъде издигнат. Той също по този начин обезпечава предвидимостта и устойчивостта на работата на централата, затова и на непрекъснат поток на доходи за доставчика на въглища - държавните „ Мини Марица изток “, както и за всички нейни други снабдители. И тук дано да проучваме цените на обособените централи. Ако погледнете деликатно, ще разберете, че цените на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ са сравними с тези на други производители. И това като имате поради, че Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е най-новата централа в страна и единствената издигната през последните 40 години. Инвестирали сме общо 2,6 милиарда лв. в централата и поради актуалната и напреднала технология и положителното ръководство на разноските на компанията съумяваме да произвеждаме сигурна и надеждна сила на цени, които са изцяло съпоставими с тези на други пазарни участници в България и с централи с сходна технология на други пазари.

Като приказваме за енергийната система, диалогът не би трябвало да се концентрира единствено върху цената, защото тя е единствено една част от уравнението. Другите са надеждността на централата, нейната опция да дава отговор на потребностите от балансиране на системата, екологичните индикатори. Като се вземат поради всички тези изгоди, Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ играе основна роля за стабилността на електроенергийната система в България.

- На какъв стадий от изплащането на вложенията е централата?

- Инвестиционният модел на централата се базира на 15-годишно погашение на инвестицията. В момента стартира деветата година от работата ни и централата още е в развой на погашение на инвестицията към нейните европейски кредитори и директни вложители. От самото начало работим при допустимо най-високите оперативни стандарти, с цел да подсигуряваме освен сигурността на доставките, само че и с цел да осъществим отговорностите си към уважаваните интернационалните финансови институции, които повярваха в икономическата аргументираност на нашия план и го финансираха.

- Европейски Съюз утвърди Зелената договорка, съгласно която потреблението на въглища би трябвало да бъде прекъснато до 2030 година Смятате ли, че това решение е вярно за Европа и в частност за България, имайки поради голямата ни взаимозависимост от въглищна сила? България към момента не е защитила съответна позиция за опазване на тези мощности. Как ще се оправи страната ни с този проблем с толкоз малко останало време?

- Европейската Зелена договорка бележи повратен миг в политиките на Европейски Съюз за енергетиката и климата и AES приветства нейното обявяване, както и упоритостта на Европа да стане първата в света климатично неутрална стопанска система до 2050 година Предложението да се заложат нулеви излъчвания на парникови газови до 2050 година в законодателството ще обезпечи регулаторна сигурност на индустрията по пътя на Европа към декарбонизация. Но като се имат поради несигурностите било то стопански, или политически, в някои страни-членки, е значимо всяко преразглеждане на енергийните и климатичните цели на Европейски Съюз да подсигурява еластичност по пътя към постигането им.

Нещо повече, законодателството за реализиране на задачата за климатична индиферентност до 2050 година и всички промени на задачите до 2030 година би трябвало да включват районното многообразие във опциите за декарбонизация.

Българското държавно управление към този момент изрази своето мнение и насочи ясно обръщение, че използването на новите политики би трябвало да бъде съобразено с особеностите на националната енергийна система, която разчита на стандартни мощности да подсигурява енергийните доставки. Изявлението е в синхрон с националните ползи и отразява обстоятелството, че има доста нарастване на производството на възобновима сила, което съставлява към 19% от крайното брутно енергийно ползване. Темпото на декарбонизация на България зависи от сегашния дял на въглищното произвеждане в страната, който е много висок спрямо други страни-членки. Ето за какво е значимо разпоредбите на Европейски Съюз да регистрират националния подтекст – изключително по отношение на коригирането на задачите за понижаване на излъчванията нездравословни газове и задачите за възобновима сила до 2030 година България към момента се нуждае от надеждно и чисто въглищно произвеждане с огромна еластичност за увеличение и понижаване на натоварването, като се има поради, че другите технологии не обезпечават задоволително огромен размер от нужната еластичност. Работата им, най-малкото в режим на подготвеност, подсигурява, че при положение на дефицит на сила могат да компенсират високата волатилност на възобновимата сила.

Ние в AES считаме наличието си в България за основно, при подпомагането на страната в прехода ѝ към чиста сила в сходство с оповестените неотдавна цели на Зелената договорка. Чрез Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ и вятърния парк „ Свети Никола “ AES способства за енергийния преход, гарантирайки сигурността на доставките, осигурявайки надеждност в интервалите, когато възобновимата сила в България не доближава, и подпомагайки цялостната либерализация и районната интеграция на българския енергиен пазар. Вятърният парк на „ ЕЙ И Европейски Съюз България “ „ Свети Никола “, който е построен покрай Каварна на черноморското крайбрежие, е икономисал на България 323 277 тона въглеродни излъчвания през 2019 година, което е с 28,5% повече спрямо 2018 година „ Свети Никола “ е най-големият вятърен парк в България с 52 турбини с мощ от 3MW всяка. През 2019 година той е създал 291 гигаватчаса сила и по този начин доста е съдействал за производството на възобновима сила в страната, като в това време играе незаменима роля за постигането на задачите за възобновима сила на България.

- Вие сте представител на международна компания, която работи в 14 страни. Какво вършат другите страни, с цел да подсигуряват устойчивостта на техните енергийни системи и да ги създадат по-зелени?

- AES има неповторим опит, тъй като ние работим в целия свят и това ни дава необятен взор върху развиването на енергийния бранш. Много страни ни избират за сътрудници поради способността ни да предложим решения, които могат да отговорят на актуалните и бъдещите енергийни потребности на потребителите.

Бих желал да загатна един доста забавен и новаторски план за произвеждане и предпазване на слънчева сила на Хавайските острови, на остров Кауаи, който ние разработихме взаимно с локалния оператор KIUC. Той съставлява 28 MW слънчева енергийна система със 100-мегаватова система за предпазване на електрическа енергия, която ще помогне на Хавай да реализира задачата си до 2045 година да добива 100% от силата си от възобновими източници. Проектът обезпечава 11% от създадената електрическа енергия на острова и покачва производството на електрическа енергия от ВЕИ на KIUC с близо 60%. Системата обезпечава възобновима слънчева сила за диспечиране и може да обезпечава пикова сила за 5 часа, отвън светлата част на денонощието, като резервира способността си да доставя сила непосредствено към мрежата денем.

- Светът става все по-дигитален. Как дигитализацията въздейства на развиването на енергийната система?

- Дигиталните технологии въздействат на всичко към нас и енергийният бранш не прави изключение. Напълно съм склонен със Сатя Надела, основен изпълнителен шеф на Microsoft, който споделя, че към този момент всяка компания е цифрова компания. Без значение какъв тъкмо бизнес развиваме, дигитализацията е този детайл, който ни оказва помощ в допълнение да развиваме дейностите си.

Преди 4 месеца AES разгласи своя 10-годишен стратегически съюз с Гугъл, който ще форсира растежа и използването на чиста сила, посредством потреблението на технологията Гугъл Cloud, с цел да разшири нововъведенията в бранша. Съюзът надгражда наскоро подписаното съглашение сред Гугъл и AES за дълготрайна доставка на възобновима сила за Центъра за данни на Гугъл в Чили.

Двете компании ще работят дружно за възстановяване обслужването на корпоративните клиенти на сила и за развиването на решения, които ще разрешат по-широкото нахлуване на чиста сила. AES ще си сътрудничи с Гугъл Cloud в региона на енергийния мениджмънт и опциите за спонсориране на планове за възобновима сила, които ще подкрепят Гугъл в осъществяването на задачите му за чиста сила.

Като част от съдействието в границите на съюза, AES ще усили използването на технологията Гугъл Cloud, с цел да сътвори енергийната мрежа на бъдещето и да увеличи равнището на задоволеност на своите клиенти. Партньорът на AES в региона на нововъведенията – Uplight, също ще употребява технологията Гугъл Cloud, с цел да усъвършенства своята система за енергийни дейности, да усили удовлетвореността на клиентите и да понижи въглеродните излъчвания. Водещата платформа, принадлежности и най-новите технологии на Гугъл Cloud ще спомогнат за преформулирането и подобряването на метода, по който AES и Uplight дават решения за потребителите посредством новаторски облачни модели, разбор на данни, машинно образование и изкуствен интелект.

- Като публицист през днешния ден имам опцията да интервюирам двама мениджъри по едно и също време. Бихте ли могли да излезете от ролята си на президент на „ ЕЙ И Европейски Съюз България “ и да влезете в ролята на президент на АмЧам. Как оценявате развиването на бизнес връзките сред България и Съединени американски щати?

- Мисля, че няма потребност да се представям още веднъж (усмихва се). В качеството ми на президент на АмЧам считам, че бизнес връзките сред двете страни се развиват много позитивно. Виждаме, че интензивният разговор сред държавните управления на двете страни води до обилни изгоди за локалната стопанска система. Една от тях е забележителната рационализация на оборудването за българската войска, което стана допустимо със договорката за новите самолети. Свидетели сме също по този начин и на деен разговор в региона на енергетиката и проектите за по-нататъшна рационализация на електроенергийната система на България, основаваща се на полутечен природен газ. Това е огромна опция да се употребяват нови енергийни източници, които ще оказват помощ на страната да резервира лидерската си позиция в района. Смятам, че доста значима част от това съдействие, за което не приказваме задоволително, е научният продан. Образованието е основата за развиването на всяка една област от националната стопанска система. Виждаме, че доста млади надарени българи влизат в американски университети и получават обучение на международно равнище, което ще ги направи водачи на утрешния ден, които със сериозния си теоретичен опит ще дефинират бъдещето на стопанската система.

- В България сте от няколко години. Напредва ли страната ни във връзка с промените? Как оценявате бизнес климата в България? Кои са главните проблеми за бизнеса в страната?

- Бизнес климатът в България се усъвършенства. Виждаме, че промените на нормативната рамка усилват опциите да се прави бизнес тук. България има неповторими преимущества – тя е член на Европейски Съюз, със стратегическо географско разположение и доста положителни специалисти, които могат да развиват локалния бизнес. Виждам доста компании, които са заинтересувани да влагат в България. За да се резервира този интерес, бизнес климатът би трябвало да продължи да се развива и да дава убеденост, че вложенията в България са добре предпазени от непрекъснатите стопански промени и постоянните вероятности за бизнес развиване. Това, което вложителите ценят най-вече, е предвидимостта, чувството, че неприкосновеността на договорите е строго защитавана.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Може ли шефът да ни прати в неплатен отпуск  1 Как да сме продуктивни когато работим от у дома  1 От 750 до 1300 безработни се записват дневно  1 Предстоят ли банкрути в строителството поради ковид --> Пaрите ни  Може ли шефът да ни прати в неплатен отпуск Може ли шефът да ни прати в неплатен отпуск  Как да сме продуктивни когато работим от у дома Как да сме продуктивни когато работим от у дома  От 750 до 1300 безработни се записват дневно От 750 до 1300 безработни се записват дневно  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Добра вест от Китай за ковид Добра вест от Китай за ковид  На фона на ковид, цената на петрола се срина На фона на ковид, цената на петрола се срина  Безос: Ще стане по-лошо, преди да стане по-добре Безос: Ще стане по-лошо, преди да стане по-добре  <br> Как да НЕ напълнеем, до момента в който сме под карантина <br>
Как да НЕ напълнеем, до момента в който сме под карантина
Последни  Оливие Маркет България се нуждае от надеждно и чисто въглищно...  <p>Covid-19 нанася съкрушителни удари на авто индустрията</p> Covid-19 нанася съкрушителни удари на авто промишлеността  <p><strong>Том Ханкс</strong> показа, че се усеща доста <strong>по-добре</strong></p> Том Ханкс показа, че се усеща доста по-добре  Депутатите одобриха ветото на президента Депутатите одобриха ветото на президента  Прокуратурата: Граждани всеобщо нарушават наложената карантина Прокуратурата: Граждани всеобщо нарушават наложената...  <p>България е поръчала 1 милион теста за коронавирус&nbsp;</p> България е поръчала 1 милион теста за ковид  <p><strong>Ефектен </strong>грим в няколко <strong>лесни </strong>стъпки</p> Ефектен грим в няколко лесни стъпки  <p>Кой ще ръководи света през 2050 година</p> Кой ще ръководи света през 2050 година  А1 и Министерство на вътрешните работи с превантивна акция за отбрана на жителите от телефонни измами, свързани с COVID-19
Създадено заA1
А1 и Министерство на вътрешните работи с превантивна акция за отбрана на жителите...  Откриха нов евентуален признак на ковид Откриха нов евентуален признак на ковид  Samsung Galaxy A51 и A71 – наличните премиум функционалности
Създадено за Samsung
Samsung Galaxy A51 и A71 – наличните премиум функционалности  Проблем на КПП-тата, пропускателният режим докара до напрежение Проблем на КПП-тата, пропускателният режим докара до...  <p><strong>Историята на Георги:</strong> да пътуваш 100&nbsp;км до работа всеки ден</p> Историята на Георги: да пътуваш 100 км до работа...  Рая Пеева: Образът на Ирина занапред ще се разпростира в „ Ягодова луна “ Рая Пеева: Образът на Ирина занапред ще се разпростира в...  Българи станаха заложници на COVID-19 в Австрия, не могат да се приберат Българи станаха заложници на COVID-19 в Австрия, не...  Как да мотивираме детето да чете в изключително положени Как да мотивираме детето да чете в изключително положени  <p><strong>Гола до кръста:</strong> Бела Хадид приканва да си<strong> стоим вкъщи</strong></p> Гола до кръста: Бела Хадид приканва да си стоим у дома  На фона на ковид, цената на петрола се срина На фона на ковид, цената на петрола се срина  Голяма изненада за двойките в „ Един за различен “ Голяма изненада за двойките в „ Един за различен “  Мръсният въздух утежнява епидемията от ковид Мръсният въздух утежнява епидемията от ковид Всичко от през днешния ден Виц на деня Англичаните организирали конкурс за най-кратък роман. Условията на състезанието били в съчинението да се загатва кралицата, Бог, секс и някаква тайнственост. Първо място печели създателят на… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР