България армия Българската армия може да гарантира териториалната цялост на

...
България армия Българската армия може да гарантира териториалната цялост на
Коментари Харесай

Боеспособна ли е армията ни?

България войска Българската войска може да подсигурява териториалната целокупност на страната единствено по отношение на Сърбия и Република Македония. Това излиза наяве от ранглиста за най-силните армии в света на интернационалната компания Global Firepower. В класацията България е на 67 място. Армията на Турция, която е 8-ма в света по мощност е с 59 позиции пред българската. Гръцката войска е 28-ма в класацията. Северната ни съседка Румъния също ни изпреварва доста и заема 42-ро място. От съседите ни с по-слаби по мощност армии са единствено Сърбия и Македония. Изпреварват ни и редица други страни, като Йемен, Боливия, Бангладеш, Ангола и Етиопия.
 
В проучването са включени общо 133 армии. На първо място са Съединени американски щати, следвани от Русия, а на трето е китайската войска, която е най-голямата по бройка в света. В десетката следват въоръжените сили на Индия, Франция, Англия, Япония, Турция, Германия и Египет. В оценката са взети поради повече от 50 фактора. Класирането на участниците зависи най-много от салдото на военната мощност на обособените страни и разнообразието от налични оръжия. Отчетени са също по този начин географското състояние на страните, " логистичната еластичност " и размерът на естествените запаси. Страните от НАТО са получили бонус поради опцията да се разпореждат със средства от общите запаси на алианса. 
 
В същото време през вчерашния ден българското държавно управление одобри поправен отчет за положението на защитата и въоръжените ни сили през 2016 година. В него се показва, че макар систематичния финансов дефицит, възходящия некомплект от персонален състав и неприятното положение на остарялото въоръжение и бойна техника, армията ни извършва уговорките към НАТО и подсигурява суверенитета ни. 
 
В истинския отчет, признат от служебното държавно управление през април, се посочваше, че за първи път българската войска е в положение единствено отчасти да извършва отговорностите си за гарантиране на териториалната целокупност и суверенитета на страната, а служебният министър на защитата ген. Стефан Янев уточни аргументите:
 
" Основното - недофинансиране на армията последните години, което води до дефицит на персонален състав от порядъка сред 25 и 30% от нужните хора в защитата и въоръжените сили ".
 
Констатацията, че българската войска е единствено отчасти боеспособна удостовери и президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.
 
" Въоръжените сили са в положение единствено отчасти да извършват дилемите по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на страната. Причините са до болежка познати - липса на модерна техника и въоръжено съоръжение, липса на средства за пълноценна бойна подготовка, невисок обществен статус на военнослужещите и заплашителен отлив на персонален състав ", уточни президентът.
 
От данните в класацията на Global Firepower излиза наяве, че от прилежащите на България страни с по-слаби по мощност въоръжени сили са единствено Сърбия, която е на 83-о място в класацията и Република Македония, надлежно на 122-ра позиция.
 
Останалите ни съседи - Румъния, Гърция и Турция разполагат със доста по-мощни армии от нашата.  
 
Според данните в класацията Българската войска наброява 33 150 военни. Турската войска има разполагаем 382 850 военнослужещи. България има общо 66 военни самолета, а турската войска разполага с 1018 бойни летателни машини.
 
Българските военни разполагат с 531 танка и 1103 бронирани бойни машини. Турските военни имат разполагаем 2445 танка и 7500 бронетрьнспортньори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР