България Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата

България Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата ...

Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата.

България Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата „Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г.”, заяви министърът на туризма Надежда Неменски 10 октомври 2019, 10:16 Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата
Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата
Земетресение край Драгоман
Земетресение край Драгоман
Дете е със спукана глава след инцидент в занималня
Дете е със спукана глава след инцидент в занималня
Откриха изоставено бебе в столицата между етажите
Откриха изоставено бебе в столицата между етажите
Съдиите: Полфрийман трябва да бъде освободен незабавно
Съдиите: Полфрийман трябва да бъде освободен незабавно
СЕМ стартира предсрочното отстраняване на Светослав Костов
СЕМ стартира предсрочното отстраняване на Светослав Костов
Стефан Данаилов приет по спешност във ВМА
Стефан Данаилов приет по спешност във ВМА
Намериха 400 гр. тротил при акция срещу „ало” измамници
Намериха 400 гр. тротил при акция срещу „ало” измамници

„За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г.”. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„За нас е важно да си вършим работата и го показваме чрез факти. Откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, имаме ръст от 31% на чуждестранни туристи и 34% на приходите.

Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи“, посочи още тя.

Празен плаж на „Слънчев бряг” – истина или лъжа

Защо в България плажовете са празни, а в Гърция, пълни

„За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%.

Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока постигане на основната ни цел – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летния, зимния и културно-историческия туризъм“, посочи още Ангелкова.

Относно фалиралата компания „Томас Кук” и българската „Астрал Холидейз” и оплакванията на хотелиерите Ангелкова заяви, че това е международна туристическа компания и съгласно нашия закон няма изискване, ако международния туристически оператор регистриран в друга държава членка, да има задължително регистрация в България.

„Ако има официални клонове, те трябва да се регистрират и по българското законодателство, ако не – работят с партньор, както е в случая с „Томас Кук”. Те имат официален договор с „Астрал Холидейз”, които пък са регистрирани по българското законодателство.

Но,

независимо дали е чуждестранен или български, всеки един туроператор има застраховка „Гражданска отговорност на туроператори“,

която подчертавам покрива само и единствено щетите за туристите. Нито български туроператор, нито чужд има застраховка, която да покрива рисковете по отношение на доставчиците на услугата към туроператора. Няма такова изискване в нито едно законодателство”, обясни тя.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Източник: vesti.bg