Българите ядат свинско месо от Испания, Франция, Германия и Полша,

...
Българите ядат свинско месо от Испания, Франция, Германия и Полша,
Коментари Харесай

Две трети от свинското месо у нас е чуждо

Българите ядат свинско месо от Испания, Франция, Германия и Полша, демонстрират данните на статистиката и Министерството на земеделието, храните и горите. През предходната година у нас са импортирани 146 263 тона свинско месо, до момента в който родното произвеждане е било 82 316 тона, написа "Труд ".

Спрямо 2017 година вносът е повишен с 5 00 тона, а българската продукция с към 7 000 тона. Въпреки това две трети от месото у нас е вносно, удостовери пред “Труд” ръководителят на Асоциацията на индустриалното свиневъдство Румен Андреев. Според доктор Румен Караманов от асоциацията сега цената на вносното месо се подвига поради понижените количество родно произвеждане.

Българското живо тегло беше с 20 евро цента по-евтино от непознатото и по този начин държахме ниски цените за българския консуматор. Сега, поради чумата по прасетата, промишленият бранш е свил с 30% размера си, което значи повече импорт и по-високи цени, изясни Караманов.

По думите му поради недостига нагоре ще вървят и цените на мръвката в магазините. Там към този момент има спад в търсенето на свинско, което обаче ще се промени, откакто премине пикът на болестта, безапелационен е Караманов. Според него хората сега са ненужно уплашени, тъй като болестта е единствено по прасетата и не визира хората, нито други животни.

Преработвателните предприятия също са установили понижено търсене на салами от свински месо. Членове на Асоциацията на месопреработвателите от региона на Русе са алармирали, че желаните им доставки понижават. От там обаче са безапелационни, че цените на месото и на саламите не зависят от България, а от обстановката на интернационалните пазари.

Според прогнози на Центъра за стопански разбори в селското стопанство потребностите на вътрешния пазар ще продължат да надвишават повече от двукратно опциите на производителите.

Прогнозните оценки са за растеж в потреблението на свинско с 14% на база 2016 година

В същото време страната ни изнася алегорични количества свинско месо. Основната част е предопределен за Гърция, като последните данни сочат, че за там сме експортирали 2,2 хиляди тона през 2016 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР