Българите все още са склонни да продават гласа си и

...
Българите все още са склонни да продават гласа си и
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Българинът продължава да гласува както му е казал чорбаджията

Българите към момента са склонни да продават гласа си и да сипват проценти в кацата на корпоративния избор. Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията и Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация ”Прозрачност без граници ”, разясниха явлението в утринния блок на Българска национална телевизия.
" Балотажът е мястото, където ще забележим фактически кой какви пари ще влага в локалната власт. Тази акция изглеждаше по-вяла спрямо онази отпреди рецесията през 2008-2009 година ", съобщи Тихомир Безлов.

Ако ви прави усещане, има общини където локални водачи кметуват по 6-7 мандата. Местната стопанска система е тяхна, изясни Безлов.

" Трудно може да се пресметне корпоративният избор. С годините упованието, че в тъмната стаичка индивидът ще гласоподава по съвест, не се случва. Той продължава да си гласоподава както му е споделил чорбаджията ", счита анализаторът.

Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация " Прозрачност без граници ", съобщи: " Наблюдаваме капсулиране на локално ниво. Да, стопанската система е в ръцете на локалните ръководещи, на общински съветници и кметове. Това капсулиране върви и с контрола върху самия избирателен развой. Едно от нещата, които би трябвало да се създадат, е извеждането на тези закононарушения от локалното пространство ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР