Българите вече не получават доход, а плащат, за да държат

...
Българите вече не получават доход, а плащат, за да държат
Коментари Харесай

Българите вече плащат, за да държат парите си в банка

Българите към този момент не получават приход, а заплащат, с цел да държат парите си в банка.

Това излиза наяве от наблюдението на "Моите пари " за лихвите, които оферират банките у нас. Лихвите по депозитите не престават да падат макар заричанията на банкери, че повече няма накъде. През май шест банки са свалили лихвените си равнища с до една десета от %. Така за общоприетите тримесечни влогове в левове и евро те към този момент напълно доближават нулата - 0.07%. За едномесечните депозити равнищата на практика са нулеви - 0.01%. Толкова са и лихвите на част от банките по разплащателни сметки, в които нормално се превеждат заплатите на работещите. За едногодишни спестявания единствено три банки оферират рента от 1%. Всички останали са под тази стойност, като се доближават равнища от 0.05%. Така на процедура огромна част от банковите депозити към този момент имат негативна рента поради другите такси за обслужване на сметките, които изяждат и дребната облага за вложителите.

Въпреки че публично у нас няма негативни лихви, с цел да държиш пари в банка, в последна сметка се постанова да си плащаш. При рента от 0.05%, против 50 ст. облага за едногодишен влог от 1000 лева първо се заплащат 2.50 лева за разкриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лева месечно. Отделно се начислява и налог "лихва ".

Допълнителен резултат за обезценяването на парите на влог има и завърналата се инфлация. След като в продължение на съвсем три години тя бе под нулата, от началото на годината до април потребителските артикули у нас са поскъпнали с 1.5%, а за последните 12 месеца - с 2.6%.

Парадоксално е, че макар невиждано ниските лихви спестяванията в банките не престават да се усилят, излиза наяве от статистиката на Българска народна банка. В края на май компании и жители държат малко над 69 милиарда лева в банките, което е нарастване със 7.6% отпреди година. Фирмените депозити са 19.4 милиарда лева (ръст от 10% за година), а на семействата - 45.6 милиарда лева (ръст от 5.7%).

В същото време не престават да падат и лихвите по новоотпуснатите потребителски заеми, само че разликите с лихвите по депозитите са големи. За заемите с гарант годишният % на разход (ГПР) е бил приблизително 11.9% през май, при 12.2% месец по-рано. Няма смяна в цената на жилищните и ипотечните заеми. "Вероятно в предходните месеци банките към този момент са изчерпали опциите за предложение на нови артикули при по-изгодни условия ", разясняват анализаторите от "Моите пари ". Освен това финансистите предвиждат, че предстоящото в цяла Европа повишаване на заемите ще доближи и България. Засега прогнозите са, че това ще стане в средата на 2018 година, написа в. Сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР