Българите в Молдова ще има свой представител в новия молдовски

...
Българите в Молдова ще има свой представител в новия молдовски
Коментари Харесай

За пръв път българската общност в Молдова ще има свой независим депутат

Българите в Молдова ще има собствен представител в новия молдовски парламент след изборите на 24 февруари.
Това беше контрактувано на високо равнище сред Република България и Република Молдова и препотвърдено при последното посещаване на вицепрезидента Илияна Йотова в Тараклийски регион през месец октомври.
От ноември 2017 година в град Тараклия работи и българско консулство, което бе публично намерено от вицепремиерите на двете страни - Екатерина Захариева и Андрей Галбур.
Формирането на обособен едномандатен изборен регион в Тараклия е значим политически жест от страна на молдовската страна и откри взаимност в уговорката на България да спомага на Молдова в по-нататъшния развой на интеграция в Европейския съюз.
Създаването на Тараклийския регион - като обособена териториална и етно-културна единица със специфичен статут в Република Молдова, е резултат от многогодишните старания на видни и далновидни патриоти като Валентин Кунев, единствения българин - вицепремиер на Молдова (от 1992 до 1997 г.), и Кирил Дарманчев, ръководител на Тараклийския областен съвет. Но най-голяма е заслугата на самите българи от региона, отстояващи с неуморимо твърдоглавие своето българско съзнание. А то нерядко бива подлагано на съществени тествания.
Първите етнически българи се заселват в региона на Тараклия още в края на XVIII век и след Руско-турската война от 1806-1812 година. Но огромното преселение на българи от поробена България в Бесарабия се случва след края на Руско-Турската война от 1828-1829 година и след Кримската война от 1853-1856 година От 1861 година до края на Руско-турската освободителна война (1877/1878 г.) Бесарабия се оказва част от новосъздадената страна Румъния (съставена от три княжества: Влахия, Молдова и Трансилвания). Следват интервали на краткотрайно присъединение към Русия, Румъния, Молдова, Съветския съюз… Изградили основите на живота си от пустошта, създали от неблагодатния Буджак (кьоше, покрайнина) - райска градина, постоянно бесарабските българи се оказват изкупителна жертва на имперски, диктаторски, васални и геополитически ползи. Биват сплашвани, асимилирани, тероризирани, интернирани, преселвани, обричани на глад… Но – устояват! Здраво вкоренени в земите на Аспаруховите си предшественици и незабравили своите български корени. Повече от 200 години настойчиво и твърдо бранят мястото си под слънцето, и съкровената българщина. Макар и забравени, подценявани и съзнателно отчуждавани от остарялата си Родина. Но живеещи с животрептящата фантазия за България!
За наслада, през последните 10 години интензитетът на връзките сред бесарабските българи и българските държавни институции набъбна сензитивно. Двустранните контакти надскочиха културния продан, и белязаха развиване в икономическата и дипломатическата област. Днес Тараклийски регион се употребява с егидата на българската страна и разчита на поддръжка при реализирането на редица значими за района планове.
Новото, без значение посланичество в молдовския парламент ще бъде последваща крачка към отстояване и реализиране на обществените, стопански, просветителни и културни потребности на българското малцинство в Република Молдова.
Петима са претендентите за едномандатния Тараклийски изборен регион. В своите предизборни платформи те оферират разнообразни хрумвания и подходи за бъдещо развиване на района.
В предизборната си стратегия Федор Ковалжи, претендент на ДПМ (Демократическата партия), подчертава върху опазване спецификата на Тараклийски регион като място с плътно българско и друго малцинствено население, запазване на районните компетенции, обезпечаване на данъчни облекчения, за развиване на предприемачеството, на фермерските и персоналните стопанства, както и върху отбрана ползите на елементарните жители, задържане на младежите, опазване на българските обичаи и традиции, възстановяване качеството на обучение и проучването на държавния език в образователните заведения, както и тяхното опазване.
Кандидатът на ПСРМ (Социалистическата партия) - Кирил Татарлъ, декларира като собствен приоритет стратегическото партньорство с Русия и възобновяване на съветския пазар за обичайни за Тараклийски регион производства - като производството на вино и десертно грозде. Татарлъ заявява позиция срещу присъединение на Република Молдова към НАТО и Румъния. Като съществени проблеми пред региона той акцентира неналичието на вероятност за младежите, високите цени на медицинските услуги и нерешените проблеми със сметищата и рисковите боклуци.
Независимият народен представител Георгий Ариков се афишира за по-преки връзки с Русия и възобновяване статута на съветския език като междунационален. В предизборната си платформа той застъпва приемането на Закон за лична отговорност на месните съветници. Подчертава и нуждата от отбрана и помощ за църквите, влизащи в Кишневско-Молдовската митрополия. Ариков акцентира и нуждата от по-разширено двустранно съдействие с България.
Предизборната стратегия на самостоятелния претендент Вячеслав Кунев, наречена „ Тараклийски пробив”, се откроява със своя реформаторски дух и актуален метод.
Подчертавайки нуждата от взаимоизгодни партньорски връзки с България, Европейски съюз и страните от Оперативно-наблюдателно дело, в нея са развити няколко забавни хрумвания: за разработване на капиталова карта на Тараклия, за подсилване на свободните стопански зони и взаимна работа по капиталови и инфраструктурни планове с България, Европейски съюз и Русия, за създаване на слънчеви паркове и съоръжения, за основаване на общ, различим бранд на Тараклийски регион и други В програмата си Кунев включва също развиване на туризма в района, посредством създаване на Тараклийска туристическа карта и пакети за рекреационен туризъм за пенсионери от Европа.
Специално внимание в предизборната стратегия на Вячеслав Кунев е отделено на съхраняването на български език, просвета и обичаи в региона. Някои от плануваните стъпки в тази посока са: основаване на излъчвания на български език в месните средства за всеобща информация, включване в мрежата на месните телевизионни пакети на български телевизионни канали, договаряне за гратис транслиране на български исторически филми и други
Друг приоритет от предизборната стратегия на Кунев е подготовката на кадрови запас за месното самоуправление на региона, редом със запазване на Тараклийски регион в настоящия му тип и обезпечено посланичество в Народното събрание.
Кой от претендентите ще завоюва доверието на гласоподавателите, следва да разберем на 24 февруари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР