Българите в Германия са смятани предимно за бедни и нискоквалифицирани

...
Българите в Германия са смятани предимно за бедни и нискоквалифицирани
Коментари Харесай

Да си мигрант е нещо много трудно: Какви са българите в Германия


Българите в Германия са считани най-вече за небогати и нискоквалифицирани - такива са най-малко стандартите и те не са единствените, уверена е Марина Лякова - създател на първото проучване за българската миграция в Германия.

би трябвало да станат по-видими, споделя социоложката Марина Лякова, която преподава в Педагогическия университет в Карлсруе. В рамките на полемика с представители на българската общественост във Франкфурт тя показа своето проучване за българската миграция в Германия, което е първо по рода си. С нея беседва Биляна Михайлова.

Вашата концепция е да извършите българите в Германия по-видими. Защо е належащо това?

М. Лякова: Целта на книгата беше да се помогне на българската миграция да стане забележима, тъй като българските мигранти в Германия са в действителност доста невидими в това, което вършат. Или имат, каквито се демонстрират от немските медии на напред във времето. Или въобще не се приказва за българската миграция – за огромните триумфи, за това, че българите като цяло са доста добре интегрирана мигрантска група. Целта на книгата е да се увеличи тази видимост – да дам думата на българските мигранти да опишат за живота си. Предполагам, че ще има доста читатели, тъй като това е първото по рода си проучване на такава тематика.

Можем ли да кажем, че Вие сте индивидът, който знае най-вече за българите в Германия?

М. Лякова: Мисля, че подобен човек не се е родил и няма да се роди. Разбира се, аз към този момент знам много неща посредством проучванията ми за българската миграция, само че тези неща непрестанно се трансформират, тъй като българската миграция в Германия е доста разнообразна, доста нова, доста динамична, непрестанно идват нови хора с нови проблеми, има разнообразни обществени прослойки, които имат напълно разнообразни стилове на живот, напълно разнообразни обществени проблеми и дефицити, които имат да компенсират. Затова не може да се каже, че някой въобще познава българската миграция в Германия. За страдание, и това ми е огромната горест, представителни проучвания за българската миграция в Германия не е допустимо да бъдат направени най-малко на този стадий, тъй като ние въобще нямаме визия за генералната цялост. Ние имаме страховит проблем въобще да разберем. Официално записаните са 410 000, само че истината е, че де факто има доста повече българи – от порядъка на 600-700 хиляди.
Редакцията предлага
Кои, съгласно Вас, са главните проблеми на българите в Германия?

М. Лякова: Проблемите зависят от обществената каста. Тези, които са високообразовани и са с високи приходи имат проблем най-много с така наречен междукултурно взаимоотношение. Има доста тежки разминавания в културните показа за това по какъв начин да вземем за пример да прекарва човек свободното си време – какво вършат германците в свободното си време, кого канят у дома. В Германия има обществена отдалеченост, която е доста друга от обществените дистанции в България. Но това е проблем на тази каста – на други прослойки обществените проблеми са да се откри работа, да се намерят пари, жилище.

А кои са главните проблеми на германците с българите в Германия?

М. Лякова: Не съм изследвала германци, само че мисля, че при тях главният проблем е стереотипното мислене по отношение на българите. Те възприемат българите тъкмо през тези доста ниски обществени прослойки и през тези очила – небогати, гастарбайтери, нискоквалифицирани. Очилата могат да бъдат заменени единствено като се вършим забележими.

Току-що чухме историята за процъфтяващ български ресторантьор в Германия, който обаче поддържа италиански ресторант и би предпочел никой да не знае, че е българин. Какъв е Вашият коментар?

М. Лякова: Трябва да вършим стъпки – полемики и планове, които оказват помощ на българите от по-ниските обществени прослойки да могат да се открият в Германия, да намерят решения за своите проблеми – това е ужасно значимо.

От Вашите думи излезе, че както изоставаме в редица посоки, „ изоставаме “ и в миграцията спрямо други народи – турци или югославяни. Но дали това безусловно е минус и дали не можем да използваме към този момент проправения от други народи път?

М. Лякова: Ние „ изоставаме “ в миграцията поради това, че Източна Европа беше затворена, че комунистическият режим до 1989 година не пускаше българите да пътуват, а по-късно пък немската политика дълго не пускаше българите да влизат в Германия.

Но си представяте по какъв начин ще се върви оттук насетне – имайки поради какво се е случило с мигрантите от други народи?

М. Лякова: Не безусловно по същия метод. Не мисля, че ще повтаряме пътя на турци и на югославяни, тъй като изискванията доста са се трансформирали. Ние сме членове на Европейски Съюз и тази подвижност – това, че човек може да се върне когато и да е, може да пробва, да стартира – това нещо при тях го няма и това е голяма разлика.

Почетният консул на България в провинция Хесен господин Ланкау предложи повече самочувствие на българите в Германия. Това представяте ли си го?

М. Лякова: Самочувствие би трябвало да имаме, несъмнено, тъй като всеки един от нас, който е избрал да пристигна в Германия, към този момент е направил една огромна крачка. И е постигнал ужасно доста, тъй като да бъдеш мигрант в действителност е доста мъчно нещо. И едно от най-важните неща е ние това да не го забравяме по никакъв метод и непрестанно да го демонстрираме – това също е част от видимостта.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
" В България нямаме бъдеще. Дойдох в Германия, с цел да изуча децата си. "
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР