Българите в чужбина ще могат да получават издадена лична карта

...
Българите в чужбина ще могат да получават издадена лична карта
Коментари Харесай

Ще се облекчи издаването на лични документи в чужбина

Българите в чужбина ще могат да получават издадена персонална карта или паспорт посредством пощальон или по пощата, като по този начин ще си икономисват разкарване до консулската работа за приемане на съответния документ. Това плануват промени в Закона за българските персонални документи, утвърдени от държавното управление.

Поправката ще улесни българските жители в чужбина, изключително тези, които живеят надалеч от дипломатическите и консулските представителства на България. Използването на куриерска или пощенска услуга ще се заплаща авансово. Със законопроекта се вкарва условие за персонално явяване на индивида при подаване на заявката за издаване на документа в съответното посланичество.

Друга смяна планува опция за онлайн подаване на заявките за замяна на български персонални документи, като приемането на готовия документ ще става единствено персонално, откакто самоличността на получателя бъде открита и след връщане на остарелия документ. Сроковете за издаване на персоналните документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за елементарна услуга и 30 дни за бърза услуга. С промените се вкарва период на годност на паспортите от 10 години, като Министерство на вътрешните работи би трябвало да обезпечи софтуерните и организационни условия за издаването на паспорти с новата годност най-късно от началото на 2021-ва година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР