Българите в чужбина лесно ще уведомяват българските служби, че са

...
Българите в чужбина лесно ще уведомяват българските служби, че са
Коментари Харесай

МВнР с много важни мерки за българите, които ще пътуват в чужбина! Те могат да ви спасят живота

Българите в чужбина елементарно ще уведомяват българските служби, че са изпаднали в неволя. Чрез SOS бутон от мобилно приложение на Министерството на външните работи (МВнР) нашенците ще може да подадат GPS координатите си до чиновниците на ведомството и до посолството ни и най-близката консулска работа на страната ни,  написа Монитор бг.

Приложението ще е гратис и ще работи за всички платформи. Ще може да се смъква от уеб страницата на министерството, както и от магазините на Гугъл и Apple. По плана на министерството е планувана и разяснителна акция, с цел да се срещнат нашенци с опциите на приложението. Регистрацията ще бъде наложителна, с цел да разполагат дипломатите ни с нужната информация. Замислено е сигналите да се изпращат с изключение на посредством интернет връзката в роуминг, с която разполагат модерните телефони, само че е безценен в доста страни, да се употребява и мобилната мрежа в страната посредством SMS.

Сигнали няма да може да се подават от България.

Парите са обезпечени по стратегия на Норвежкия механизъм за финансиране и в партньорство на външното министерство на северната страна. Единствено Финландия, Холандия и Португалия имат сходни мобилни приложения, демонстрира изследването на европейския опит. Най-честите варианти са достъп до информацията на уеб страницата на външните министерства на съответните страни. Има и проекти в българското приложение да се употребяват 26-те спътника на европейските галактически стратегии, които оферират безвъзмездни услуги, с цел да се дава опция на потребителите за избор на безвреден маршрут при естествени бедствия или други случаи.

Извънредните обстановки с български жители са довели до решение в министерството за реализиране на плана. Дипломатите залагат доста на него, разяснява Бойко Христов, шеф на отдел „ Оперативно дежурство “, дирекция „ Ситуационен център “ към МвнР. Особено откакто нито една страна не разполага с точния брой жители в чужбина,

които са на отмора или живеят на открито. Пътуванията освен у нас, само че и зад граница, крият с изключение на радостни моменти и опасности. Наводненията и пожарите в прилежаща в Гърция неотдавна доведоха до дузина от позвънявания в министерството. Едно от тях бе за две фамилии с деца, които с помощта на непрекъснатите указания съумяха да се приберат сполучливо вкъщи. Само по време на пожарите в региона на Атина в посолството ни в съседката ни са били получени общо 12 сигнала по отношение на бедствието, като 3 са от жители в региона на пожарите, а 9 са от обезпокоени близки, които са съобщили, че техни родственици се намират в региона на бедствието.

Но жителите рядко са осведомени при какви случаи могат да се обръщат към българските дипломати у нас и в чужбина. Българи в неволя или потребност от консулска протекция са най-честите случаи. Природни бедствия, политическа неустойчивост, тероризъм, проведена престъпност са част от акцентите в работата на консулските служби по света и дирекция „ Ситуационен център “ към външното министерство, когато става дума за живота и здравето на български жители в чужбина. Те би трябвало главно да разпознават риска и да уведомяват българите за заплахите, които ги грозят отвън страната ни. И ги оповестяват посредством медиите и интернет страницата на министерството. Отделно към дирекцията в министерството има денонощни дежурни, които одобряват сигнали по телефон, мейл и факс.

Български жители търсят подпомагане и при изчезнали близки или при подозрения за отвличания. Граждани, които нямат връзка с околните си отдавна, най-често интензивно пътуващи младежи, също се обръщат към министерството за подпомагане. Малко от жителите са осведомени, че при подозрения за похитен или липсващ непосредствен зад граница околните му би трябвало да подадат сигнал в локалното районно по местоживеене, би трябвало да се легитимират с персоналните си документи, с цел да потвърдят фамилност и чак тогава полицията по линия на интернационалното съдействие стартира да ги търсят. Външното министерство работи с полицията по едни и същи проблеми, споделя началникът в дирекция „ Ситуационен център “. Ролята на дежурните чиновници в министерството е да бъдат и психолози, с цел да успокояват хора, „ тъй като в такива обстановки суматохата и терзанието са изцяло естествени “. Постъпилите сигнали незабавно се предават от консулската дирекция в министерството и задграничното посланичество в съответната страна. Ако въпросът е незабавен, незабавно се влиза в контакт с посолството.

Българските дипломати не са детективи, нито служители на реда, а уведомяват за случаите локалните служби. От България се наблюдават случаите и се уведомяват околните. „ Не всеки проблем има едно и също решение и написан протокол за деяние “, споделя Христов, „ тук се намесва и човешкият фактор на място. Наши консули са помагали в какви ли не обстановки, с цел да не останат наши жители на улицата “.

Интересен е казусът на българка фотограф, която в Индонезия има връзка с локален гражданин. Майка й обезпокоена се обажда в министерството измежду нощ, и споделя: „ Знам къде е щерка ми, отвлечена е, знам къде е “. Ситуацията е необикновена, тъй като българката не дава отговор на позвъняванията по телефона, а единствено написа. Отнема известно време, само че най-после съумява да се измъкне жива и здрава. Дежурните са очевидци и на случаи, когато близки не си приказват и се пробват посредством тях да получат информация. Даже и пускат подправени сигнали, с цел да намерят роднините си.

Смъртта е част от работата на чиновниците в министерството. По време на дежурствата на чиновниците в звеното идват сигнали за умряли хора. Често се обаждат и туристи, които са решили да пътуват към някоя „ гореща точка “ по света. Някои от тях се „ изхитряват “ и пробват да употребяват оповестената на уеб страницата на МвнР информация при правосъдни искове за провалена отмора, което не е допустимо. Обаждат се и желаят формален документ, с цел да си върнат парите от самолетен билет.

Евакуацията е измежду най-сложните моменти в работата на консулите по места и на чиновниците в министерството. Не по-различен е казусът преди две години при несполучливия опит за прелом в Турция, когато сполучливо са евакуирани 3 рейса българи от Истанбул, спомня си Христов. Важно е да се знае, че един от плюсовете България да е част от Европейския съюз, че всеки жител може да се обърне към консулските служби на страните членки.

Над 12 000 българи са потърсили помощ за три години

Във външното министерство работи „ Ситуационен център “, където оперативни чиновници дават наряди 24/7. Те отговорят на наши сънародници на позвънявания по телефон, получени факсове или електронни писма. Дежурствата им са коордирани с задграничните представителства и дирекция „ Консулски връзки “. Логично дигитализацията на връзката е довела до по-малко факсове за сметка на повече мейли до чиновниците, демонстрира статистиката на министерството за последните две цялостни години и до края на седми месец на актуалната.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР