Българите умеят да разпознават фалшивите новини в медиите. Това показват

...
Българите умеят да разпознават фалшивите новини в медиите. Това показват
Коментари Харесай

„Алфа рисърч”: Българите разпознават фалшивите новини

Българите умеят да разпознават подправените вести в медиите. Това демонстрират данни от национално представително изследване на " Алфа рисърч " измежду 1024 души през май, поръчано от Фондация " Конрад Аденауер ".

Според резултатите 72% от жителите на България виждат подправените вести в медиите. 13% от тях споделят, че не познават феномена подправени вести.

От всички медии, малкия екран печели най-голямо доверие у хората у нас. Процентът на българи, които се осведомят за вътрешна и външна политика от малкия екран е 90,6. Новинарските интернет уеб сайтове заемат второ място в класацията като 23,6% от интервюираните се базират на този вид медия. Близък е процентът на обществените мрежи като „ Фейсбук” и „ Туитър” (22,5%).

Традиционните медийни форми като радио, вестници и списания се подреждат по-надолу в класацията с близки проценти – 18% за печатните издания, и 16,6% за радиото.

Според изследването на Медийната стратегия на фондацията всеки четвърти българин вижда ежедневно подправени вести в медиите, а всеки шести – няколко пъти в седмицата или няколко пъти в месеца.

Според анализаторите представителите на градовете най-често разпознават подправените вести и демонстрират отношение към тях. За разлика от тях, хората с по-ниска степен на обучение и жителите на по-слабо обитаемоте места не умеят да установяват този вид вести. Това ги прави евентуален обект на техните офанзиви.

Резултатите демонстрират, че болшинството от българите са дейни всеки ден в интернет. Телевизията взима забележителен превес, само че доста от жителите избират да ревизират информацията по едно и също време и в други осведомителни канали.

83% от младото потомство – сред 18 и 30 години, се осведоми от уеб страниците и обществените мрежи, а 77 % - от малкия екран. В тази група новинарските интернет уеб страниците и обществените мрежи надминават малкия екран.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР