Българите твърдят, че усещат повишение на цени и очакват то

...
Българите твърдят, че усещат повишение на цени и очакват то
Коментари Харесай

„Галъп”: 70% от българите усещат повишение на цените

Българите настояват, че усещат покачване на цени и чакат то да продължи, сочи проучване на „ Галъп”, извършено от 5 до 12 октомври измежду представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души.

70% от интервюираните декларират, че в последните седмици са усетили нарастване на цените на стоките и услугите, които употребяват. 18% не са усетили, а 3 на 100 са дали отговор, че са усетили понижение. Останалите или нямат мнение, или не са дали отговор.

Демографските индикатори сочат, че най-осезаема смяна е усетила по-възрастната част от популацията, хората с по-ниски приходи и тези, които живеят в селата. Възможно е това е да се дължи и на обстоятелството, че тези елементи от популацията обичайно симпатизират на опозиционни обединения, разясняват социолозите.

„ Отговорите фактически са политически различаващи се – последователите на Българска социалистическа партия са усетили най-силно покачването на цените на стоките и услугите. Но даже и болшинството от последователите на ГЕРБ също настояват, че са усетили нарастването – въпреки и не в същата степен, както и последователите на Българска социалистическа партия. Както може и да се чака, хората с по-високи приходи демонстрират и по-малка сензитивност към нарастването на цените. Но даже и в тези обществени групи усетилите нарастване на цените са мнозинство”, показват от „ Галъп”.

74% от интервюираните са на мнение, че цените ще порастват в околните 2-3 месеца, 14% дават отговор, че няма да има смяна, а едвам 2% имат вяра, че ще понижават. Останалите се затрудняват да отговорят.

Демографските индикатори сочат, че последователите на опозицията (БСП и ДПС) в по-голяма степен считат, че цените ще се покачат, а последователите на ръководещата коалиция – също преди всичко считат, че цените ще се покачват, въпреки и не в толкоз огромна степен. Очаквано, по-възрастните са тези, които демонстрират по-голяма паника към вероятно покачване, означават от „ Галъп”.

Снимка: Галъп

Социологическата организацията ревизира и отношението към станалата в последно време тематика за промяната на часовото време. 59% от интервюираните по-скоро не утвърждават това, че часовото време по принцип се сменя. 20 на 100 по-скоро нямат мнение по този въпрос, а 13% по-скоро утвърждават сезонната смяна на времето. Останалите са се затруднили да отговорят.

Най-общо казано, по-възрастните и работещите по-чувствително не утвърждават практиката за промяната на часовото време, а младите и неработещите нямат толкоз ясно построено мнение, въпреки че и измежду тях съперниците на промяната на часовото време са болшинство, прецизират социолозите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР