Българите трябва да внимават много при покупката на имот в

...
Българите трябва да внимават много при покупката на имот в
Коментари Харесай

Люлеещите се основи на гръцкото строителство

Българите би трябвало да внимават доста при покупката на парцел в Гърция

От раждането на актуалната гръцка страна през 1830 година гъркът е теоретичен да живее без ни минимум държавно или държавно програмиране. От малко дете научава, че може да прави каквото му хрумне и че това е единственият път да живее и да преуспее. Няма доверие на страната и счита всички закони, които гласоподава Народното събрание, за краткотрайни, които ще се трансформират, щом пристигна на власт друго държавно управление. И откакто законите са краткотрайни и следва да бъдат изменени или отстранени, за какво да ги съблюдава?

Най-характерният образец за това са гръцките недвижими парцели. Една четвърт от тях в цялата страна са противозаконни. Всеки строи, където и каквото желае безредно. На държавни поземлени площи, в гори, на крайбрежни линии, в дребни и несъответствуващи имоти, пренебрегвайки законите и градоустройствените разпореждания. А огромна част от гръцките къщи, даже и в центъра на столицата, са издигнати в нарушаване с вътрешните разпореждания. Вадят строително позволение за 80 кв. м, а строят 200 кв. м. Парадоксално е, само че към Атина и други огромни градове съществуват даже десетки дребни градчета с население от 5000 или 10 000 поданици, които гръцката страна даже не признава за съществуващи, тъй като в формалните документи тези региони се покриват от държавни горски масиви. Тези градчета имат улици, площади, електричество, водоснабдяване, кметове, учебни заведения, държавни здравни служби, само че в формалните регистри напълно или отчасти не съществуват. Такива са Неа Макри, Стамата, Антуса, Агиос Стефанос, Неа Еритрея, Мегара, Малакаса и така нататък Всички те са на разстояние един час от центъра на Атина.

Това е една композиция сред развита Европа и южноамериканска фавела, която може да съществува единствено в Гърция евентуално. Някой може да си показва, че тези противозаконни къщи са мизерни бараки на гръцки сиромаси. Грешка. Повече от тези “произволно издигнати къщи ” са големи тузарски парцели с басейни и градини, наподобяващи на дворци. Построени са без постоянни нотариални актове за благосъстоятелност върху парцелите, без позволения за градеж. Никой не е попречил на строителите да си правят работата, никой не е видял камионите бетонобъркачки да идват и да си отпътуват, никой служител на реда или различен държавен чиновник не е отишъл до там, с цел да попита дали строителството е законно, нито един комшия не се е оплакал. Защо ли? Защото и неговият дом е нелегално издигнат.

Според до момента прилаганата практиката, на всеки 4-5 години гръцката страна (особено в предизборни периоди) издава закон “за легализиране на противозаконните градежи ”, с цел да получи надлежно гласовете на притежателите и техните фамилии. Какво значи това? Който е построил сходен незаконен парцел в страната, отива в съответния отдел на общината и го заявява документално. Както и това, че той към този момент е екипиран с държавно електричество и вода. После заплаща една санкция според от квадратурата и къщата става законна. Разбира се, фактът, че кметството или регионалното ръководство я узаконяват, не значи, че същото прави и централната държавна власт. Има хиляди случаи на къщи и цели обитаеми места, където общината ги е узаконила, инкасирайки санкциите от това, само че Министерството на околната среда ги счита към момента за противозаконни, тъй като са издигнати в горски площи, манастирски парцели, военни зони, или по морските крайбрежни линии, където гръцката конституция не разрешава частно прилагане на земята. Истинска бюрократична неразбория.

Щом бъде прекъсната силата на всеки закон, който узаконява съществуващите противозаконни къщи, цикълът на строителството започва още веднъж и с цялостното разбиране, че през идната петилетка ще получат заветния параф “законни ”. Изумителните образци на гръцкия безпорядък са честа тематика в локалния щемпел. В средата на 80-те години, когато социалистите гласоподават коренен закон за легализиране на всички противозаконни градежи в страната, в способния отдел идва почитан върховен полицейски офицер със свитък от документи и проекти. Служителят го попитал какво желае, а той му дал отговор вежливо, че е пристигнал, с цел да узакони централната полицейска постройка на Атина. Това голямо и внушително Главно ръководство на гръцката полиция, което се намира на бул. “Александрас ”, до постройката на Върховния съд на страната, е било построено… нелегално.

През 90-те години в Гърция се говореше за легализиране на второ потомство противозаконни градежи. Днес 20 години по-късно приказват за легализиране на пето или шесто потомство, броят им към този момент е неустановим.

Българите би трябвало да внимават доста при покупката на парцел в Гърция. Щателната инспекция на нотариалните актове за благосъстоятелност и разрешителните за градеж е наложителна. А и по-късно може да се окаже невероятно да продадат парцела или да го трансферират на своите деца. Има възможност да попаднат в клопката на дебитор на страната за санкции, примерно, или може да са притежатели на самата къща, само че да не им принадлежи парцелът, върху който е издигната тя. В Гърция всичко е допустимо.

Преди няколко месеца малките екрани демонстрираха разярени притежатели на къщи, които живеят на 10 минути от площад “Синтагма ” (там, където се намира парламентът), които крещяха, че гръцката страна внезапно е лишила тяхната благосъстоятелност. Имотите им се намират в гъсто обитаеми и скъпи региони като “Психико ”, “Филотеи ”, “Мелисия ” и са купени преди десетилетия, или са наследени от татковци и дядовци. Сега, когато Гърция реши най-накрая, след европейски напън, да сътвори горски и градоустройствени проекти, държавните служби откриха фотоси от 1945 година, на които се вижда, че тези региони са горски масиви. Значи след 75 години гърците взеха решение, че тези къщи не би трябвало да съществуват и изпратиха на притежателите писма, че живеят нелегално в горски пространства. В един от тези региони – квартал “Психико ”, се намират съвсем всички непознати посолства, сред които е и това на България.

Всяко лято големи пожари изпепеляват боровите гори, доста от тях към Атина. Щом изгорят тези площи, страната заявява, че ще ги залеси. Вместо това обаче незабавно на идната година стартират да порастват първокласни строителни обекти, а фиданките по този начин и не са засадени. Никой не ги стопира, никой не се запитва какво става. Повтаря се онази същата процедура – при идващото “узаконяване ” тези къщи се включват в градоустройствения проект и нито едно държавно управление не е посмяло досега да спре този феномен.

Тези странни гръцки привички водят и до нещастия. През ноември 2017 година, в град Мандра, Атика, проливен дъжд провокира унищожително наводняване, при което гибелта си откриха 23 поданици, а градът потъна в тиня. Само преди седмица един от най-свирепите пожари в историята на Гърция погълна 88 души, сред които и деца. Когато горите в планините се палят, с цел да станат имоти и когато хората строят безотговорно даже и в коритата на реките, без някой да ги управлява, трагичните последици са обезпечени и неизбежни. Дори и да има спешен проект при злополучие, какъвто няма в Гърция, той не може да се приложи заради безредната инфраструктура.

До в този момент никой не бе повдигал този въпрос, че вместо къщи, хората строят гробници, откакто не съблюдават обикновени правила, а и нито едно държавно управление не бе поемало отговорност. За пръв път политикът Ципрас се осмели да признае истината, че дълги години в Гърция господства произволът. “Разбрахме го по мъчителен метод. Цели обитаеми места са издигнати нелегално без никаква наредба за сигурност за жителите ”, съобщи той.
Дали клатещите се основи, върху които стъпва гръцкото общество, ще бъдат укрепени, времето ще покаже. Едно е несъмнено – никой не желае повече сълзи в очите на елините. Време е за смяна. И всички гърци до един я дължат на хората, които напуснаха този свят в прегръдка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР