Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната

...
Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната
Коментари Харесай

Теглим все повече кредити

Българите теглят от ден на ден заеми. Това сочат данни на Централната банка. На какъв брой възлизат отговорностите на семействата и с какъв брой най-често задлъжняваме?

Над 21 милиарда лв. – толкоз са заемите на семействата у нас в края на юни. Само за година сме взели заеми в размер на 1 милиард 768 милиона лв..

Най-голямо нарастване има при броя на заемите сред 100 и 200 хиляди лв..

Справката на Централната банка демонстрира още, че при заемите до 1000 лв. също има забележителен растеж.

Най-малък е растежът при заемите над 1 милион.

Георги попада в статистиката на по-големите кредитополучатели. Взел е назаем от банката 100 хиляди лв., с цел да се снабди със личен дом. Намерил е метод да не се тормози за бъдещето:

„ Заделил съм известно количество пари в банката, които биха съумели да покрият няколко месечни вноски, в случай че инцидентно изгубя работата си”, изясни Георги.

Финансовите специалисти изясняват по-високия интерес към заемите с ниските лихви, които оферират банките.

При ипотечните заеми междинните лихви и в левове, и в евро понижават и са под 4%. В битката за клиенти някои банки оферират заем за жилище с рента под 3%:

„ За вид клиенти, които се обезпечават на високи приходи, на оптималния застрахователен приход или пък имат чист приход най-малко 3000 лева”, изясни финансовият анализатор Иван Стойков.

А съгласно икономистите за растежа в кредитирането има и други аргументи.

„ Икономиката пораства, заетостта е на рекордно високи равнища и заплатите порастват с релативно високи темпове – всичко това води до едни по-добри приходи и успокоение в потребителите за бъдещето”, разяснява Десислава Николова.

Икономистите изясняват растежа на по-големите заеми с повишаването на парцелите.

А по-голямата известност на заемите до 1000 лв. се дължи на желанието за дребни покупки, за които потребителите избират заем с дребни вноски, които не тежат на фамилния бюджет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР