Българите стават все по-умели в управлението на парите си. Това

...
Българите стават все по-умели в управлението на парите си. Това
Коментари Харесай

Кредитът се окрупнява

Българите стават все по-умели в ръководството на парите си. Това регистрира най-новото изследване "Потребителският заем на българина ", направено от "БНП Париба " - "Лични финанси ". Доказателство за нарасналата финансова просветеност на нашенските консуматори е повишаването (с 19.2%) на междинната сума на заявките за сливане на отговорности в съпоставяне със същия интервал на 2017-а.

Тенденцията се удостоверява и от обстоятелството, че през последните три години въпросната сума е повишена с близо 60 на 100. Този непрекъснат растеж демонстрира, че българите ръководят рационално приходите си и имат по-голямо доверие във финансовите институции.

Кредитът за сливане на отговорности е добър образец за артикул и инструмент за усъвършенстване на фамилния бюджет, настояват банкерите. Например, в случай че клиентът употребява потребителски заем и е взел две-три артикули на погашение, би трябвало да заплаща всеки месец три вноски към три разнообразни финансови институции на разнообразни дати, а за всяка от тях се заплаща банкова такса. Освен това тези три заема са контрактувани при разнообразни условия и по този начин за хората е по-трудно да ръководят фамилния си бюджет. С обединяването на отговорностите клиентите могат да изплатят всички свои предходни отговорности единствено посредством един заем към една финансова институция. Обикновено това става и при по-изгодни условия спрямо интервала, когато заемите са били изтеглени. Друго преимущество е, че клиентите заплащат единствено една вноска и надлежно единствено една такса за превод.

Данните на "БНП Париба " - "Лични финанси ", демонстрират още, че за сливане на отговорности аплайват главно клиенти, които нямат проблеми при обслужване на заемите си, а основна част от тях са хора с добър опит в използването на кредитни артикули и с нови проекти, за които им е нужен финансов запас при преференциални пазарни условия.

Очаквано лятото се оказа и комфортното време за приемане на заем за ремонт на дома. През летните месеци най-често българите са кандидатствали точно за сходни потребителски заеми - 36.6% от заявките са били за финансиране на такива планове. Както и при другите потребителски заеми, междинната сума на поръчките за ремонт набъбна и доближи 6185 лева, което е растеж от 11.1% на годишна база. В интервала от май до октомври хората кандидатствали за по-големи заеми и за покупка на обзавеждане. Средната сума на молбите повишена с 435 лева, или 13,8%, достигайки 4 254 лв..

Само за последните шест месеца междинната сума на всички заявки за потребителски заеми е набъбнала с 12.8% на годишна база - до 6325 лв.. Това, съгласно специалистите, е резултат от възходящата убеденост на хората за бъдещето и от покачвания, и постоянен стандарт на живот.

Наблюдава се и възходящ интерес към различните канали за кандидатстване. Хората ги употребяват все по-често и междинната сума на молбите непрекъснато нараства (спрямо миналата година с 9%). За миналите шест месеца 65.8% от молбите за потребителски заеми от "БНП Париба " - "Лични финанс " и били подадени онлайн или по телефона. Средната сума на онлайн молбите е 5765 лева, което е растеж от 9% спрямо година по-рано. Това демонстрира, че българите правят оценка удобството да попълнят поръчката си когато и да е от всяко място, означават от компанията. Хората отиват до внушителен офис едвам откакто са утвърдени, с цел да подпишат документите по заема. След това парите се превеждат по банковата им сметка до 24 часа. Интересен тренд е, че близо 52% от хората на възраст над 50 години употребяват различни канали, с цел да подадат молбите си. Това демонстрира, че, обратно на необятно публикуваното разбиране, тези хора са дейни онлайн консуматори и са цифрово грамотни. Също по този начин те подали и онлайн заявките с най-висока междинна стойност - 7305 лв.. На второ място са 40-49-годишните, които кандидатствали онлайн за потребителски заеми на междинна стойност 7127 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР