Българите стават все по-модерни и адекватни на съвремието. Поне що

...
Българите стават все по-модерни и адекватни на съвремието. Поне що
Коментари Харесай

Българите с все по-малко кеш в портфейла, плащат с карти


Българите стават все по-модерни и съответни на съвремието. Поне що се отнася за безкасовото заплащане. Хората у нас в последно време са почнали все по-често да оставят парите в брой и да заплащат за храна, бензин, комунални сметки, разнообразни уреди и така нататък с дебитни карти. Същата наклонност е в действие и за извършването на покупки по интернет и надлежно разплащането посредством мрежата. Това се потвърждава от последното изследване MasterIndex за навиците на притежателите на дебитни карти, извършено от Mastercard. В същото време резултатите демонстрират и че българите все по-бързо заменят кешовото разплащане с електронното. По този индикатор даже сме на челните места на Балканите. Като само хърватите възприемат новата наклонност по-бързо от нас.

Резултатите от изследването сочат, че Балканският район като цяло много бързо се приобщава към електронните разплащания. Дебитните карти са най-популярният разплащателен картов артикул в България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Като и тук единствено хърватите са по-напред от нас. 68% от респондентите на MasterIndex в България имат дебитна карта, до момента в който този % в Хърватия е 86. В Сърбия и Босна и Херцеговина надлежно 47% и 46% от респондентите имат дебитни карти, а 37% и 35% от тях разполагат по едно и също време с дебитни и кредитни карти. Хората у нас обаче към момента отстъпват на страните в района във връзка с честотата на потребление на картови заплащания. Предимствата на електронните заплащания като експедитивност, улеснение и сигурност, се акцентират от потребителите, които употребяват своите разплащателни карти минимум един път седмично. В България процентът е 69, в Сърбия – 77, в Босна и Херцеговина – 88 и голям в Хърватия – 91.

Хранителните артикули са най-често закупуваният артикул с дебитни карти в България, Сърбия и Босна и Херцеговина – надлежно 65%, 65% и 45%, до момента в който хърватите най-често заплащат с дебитни карти за облекла (73%). Облеклата също са най-разпространеният продукт, закупуван с кредитни карти в Хърватия (70%), а респондентите на MasterIndex от Сърбия и Босна и Херцеговина употребяват разсрочено заплащане на вноски най-много за закупуване на мебели и домашен уреди – надлежно 45 и 28%.

"Проучването MasterIndex демонстрира все по-голям брой български консуматори, които постоянно заплащат с картите си за покупки на дребно както в огромни, по този начин и в междинни и дребни търговски вериги. Например, за последната година потребителите, които закупуват с дебитна карта храна в локалните хранителни магазини, са се нараснали със 17% (от 47% през 2016 година до 64% през 2017 г.), а тези, които заплащат с тях в бензиностанции – с 13% (от 17% през 2016 година до съвсем 30% през 2017 г.) ", показва Ваня Манова, управител на Mastercard за България и Македония.

"MasterIndex демонстрира също възходящ брой картови заплащания в заведения за хранене, кафенета и клубове, както и нараснал интерес към приемане на карти при куриерските доставки. Всички тези резултати са безапелационен индикатор, че потребителите са осведомени с изгодите, които електронните заплащания носят и биха желали да се възползват от тях на от ден на ден места ", добавя тя.

Изследването преглежда и настройките на потребителите към онлайн извършването на покупки. И тук към този момент България е безспорен водач на Балканите. Две трети от потребителите у нас пазарят онлайн най-малко един път месечно, като този % в Хърватия е 40%, в Сърбия – 36% и 19% в Босна и Херцеговина. Когато пазарят онлайн, балканските консуматори купуват най-вече облекла, обувки и електроника, а също и заплащат сметки за комунални услуги.

Бюджет на семействата

Изследването на MasterIndex в България, Сърбия и Босна и Херцеговина изследва и разноските на семействата. В България повече от 80% от фамилния бюджет отива за храна (65%) и сметки за комунални услуги (почти 16%). Близо 12% от месечния фамилен бюджет пък се разходва за покриване на заеми. Сръбското изследване демонстрира, че храната и комуналните сметки заемат три четвърти от месечния бюджет – 40% от него отиват за храна и 35% за сметки. С една пета от разноските на сръбските семейства се покриват заеми, до момента в който разноските за деца заемат 16% от бюджета им.

Състоянието е сходно и в Босна и Херцеговина – най-големите месечни разноски на семействата са свързани с храна (56%), сметки за комунални услуги (44%) и покриване на заеми (39%).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР