Българите стават все по-големи любители на бирата, сочат резултатите от

...
Българите стават все по-големи любители на бирата, сочат резултатите от
Коментари Харесай

Най-много бира пият в Монтана, следват ги в Плевен и Русе

Българите стават все по-големи фенове на бирата, сочат резултатите от последното национално представително изследване на организация „ Ипсос България “, извършено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Изследването демонстрира, че междинната периодичност на консумация на питие през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е съвсем колкото най-високите равнища на периодичност на ползване от 2011 и 2012 година Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и мощно се приближава до честотата на консумация на безалкохолните питиета, която е 9,8 пъти месечно.

2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от популацията сред 18-69 години настояват, че през лятото пият бира най-малко един път седмично, а други 14 на 100 - един път месечно. 22% пък заявяват, че изобщо не употребяват бира.

От Съюза на пивоварите са безапелационни, че тази статистика не е необикновена за летните месеци, защото в този интервал се осъществят към 60% от годишните продажби на бира в страната. „ Топлото и слънчево време е значителен фактор за повишение на потреблението на питие “, разяснява Ивана Радомирова – изпълнителен шеф на сдружението.

Тя напомни, че спецификата на продукта като нискоалкохолна напитка, с към 90% наличие на вода в композиция с хранителни субстанции и минерални съставни елементи, подкрепя рехидратацията на организма в горещите дни. „ Според редица проучвания и цитирайки интернационалните и български учени, следва да отбележим, че умерената консумация на бира възвръща водния и електролитен баланс на човешкото тяло, което способства по-лесно да се оправяме с летните жеги “, добави Радомирова.

Най-запалените консуматори на пенливата напитка у нас са измежду групата на възраст сред 30 и 39 години, следвани от тези сред 20 и 29. За трето следващо лято най-активни са биролюбителите в Монтана, където честотата на ползване на питие доближава до 14,2 пъти месечно, следвани от плевенчани, които пият бира 11,8 пъти в месеца и Русе - 11,2.

Мъжете обичайно пият бира по-често от дамите. През лятото господата протягат ръка към кехлибарената напитка приблизително 14 пъти на месец, а дамите 5.

Отново Монтана е районът, в който представителките на нежния пол най-често избират да пият бира – съвсем 10 пъти в месеца. Следват ги дамите в Бургас и София, които употребяват питие 6 пъти месечно. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами във възрастта от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира дамите сред 50 до 59 година

Резултатите от национално представителното проучване демонстрират, че всеки трети българин смята, че при умерена консумация бирата е част от „ здравословния метод на живот “. Убедените в това са 36 на 100 от интервюираните, а измежду дейните потребители, които пият бира най-малко един път седмично, процентът даже нараства на 48.

38 на 100 от всички респонденти и 62% от дейните потребители настояват, че бирата е „ подобаващото за тях пиво “, което се свързва с все по-добрата осведоменост на потребителите за пивото като естествен и релативно нискокалоричен и ниско алкохолен артикул. Делът на уверените в това се повишава през последните две години и поради доброволния ангажимент на пивоварните компании да дават на потребителите хранителна информация за категорията, в това число – енергийна стойност, която приблизително е 43 кcal за светлата бира, а за безалкохолната – 23 кcal. От Съюза на пивоварите дават обещание, че до края на месец септември енергийната стойност ще бъде изписвана на 90% от етикетите на създаваните от членовете на сдружението марки бира. На всички етикети пък пивоварите у нас, още веднъж на непринуден принцип, показват и съставките на всяка бира.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР