Българите сме разединен народ. Това е ясно на всички. Превърнало

...
Българите сме разединен народ. Това е ясно на всички. Превърнало
Коментари Харесай

С български доходи при европейски цени - оцеляването вече е невъзможно

Българите сме разлъчен народ. Това е ясно на всички. Превърнало се е в нарицателно. Но въпреки всичко има три фактора, отрицателни, за жалост, за които сме безапелационни и обединени в това, че ги има. Първият от тях е безмилостният демографски срив. Вторият е тоталната липса на някакво правораздаване към хора с каквато и да е власт, която най-често им е дадена от нас. Третият е равнището на нашите заплати и пенсии или най-много размерът на оня толкоз значим термин, който постоянно остава в периферията на статистиката за приходите – покупателната дарба.
Явно е, че с първите два фактора сме се примирили тотално. Докато в по-богатите от нас Гърция и Румъния подвигаха следващите многохилядни митинги и в същото време ни се присмиваха с транспаранти „ безшумно, да не събудим българите “, ние го играехме „ над нещата “. Даже не се и обидихме, та ние си се знаем. Преди към 5 години излязохме по улиците два-три пъти, с цел да не стане Пеевски началник на ДАНС и с цел да не платим 600 лева ток за двустаен апартамент. За повече от две десетилетия– толкова. Отчетохме се пред идващите генерации. Няма да ни е позор от тях. Гражданската ни съвест е измита. КТБ, АЕЦ „ Белене “, Цанков камък – за тях няма смисъл да протестираме, ние сме богата страна с мощна стопанска система, какво са за нас някакви милиарди. Същевременно над 2.5 млн. наши сънародници се изтеглиха в чужбина. И това, че стават от ден на ден, не ни трогва доста.
Но какво става в последните 2 седмици? Да не би изтерзаната ни България доживя събуждането на своя народ? Да не би към този момент ни пука, че сме най-бедните в Европейския съюз?
За първи път, от доста години, социолози, политолози, модерните безработни или по този начин наречени „ публични “ персони, анализатори и други са сюрпризирани от многочислеността на митингите и провеждането им в толкоз доста градове. По всичко проличава, че и самите поданици на тези градове са сюрпризирани от самите себе си. И на всичкото от горната страна броя и числеността им не понижава, а се усилва. Провокирани в началото от следващото необяснимо за елементарния човек нарастване на горивата, идеята на митингите стана по-мащабна, още по-обоснована и тъкмо такава, каквато е трябвало да бъде постоянно – против ниските приходи. Във всеки град настояванията са едни и същи:
„ Искаме покачване на стандарта ни на живот “. Или обяснено с други думи – „ Вече все по-осезаемо имаме вяра на всички статистики, че сме с най-ниска покупателна дарба в целия Европейския съюз. Търпението ни това да се промени свърши. Искаме естествен живот. “
За първи път, в новата ни история, толкоз доста протестиращи сложиха на карта главният проблем на България – ниските приходи .
Досега за тях сещахме незадълбочено, само че с уплах и най-много в края на месеца. Калкулирахме мислено – по какъв начин ще я изкараме до задатъка, по кое време ми подвигнаха заплатата за последно, дали пък да не си желая нарастване, ами зимни гуми би трябвало да закупувам и така нататък И до скоро „ финансовият разбор “ свършваше с една кахърна ругатня на системата и отпиване на глътка ракия от шишето за кураж на съзнанието и профилактика на организма. Но даже и на трезво, ние си повтаряхме „ може да сме най-бедни, само че у нас е най-евтино ". За страдание или по-скоро за наслада, дежурната разтуха към този момент не важи.
Ами не, не ни е най-евтино. Даже от дълго време не е. И е хубаво, че въпреки и през 2018 година българинът към този момент е на път да осъзнае действително термина „ покупателна дарба “ и най-много неговата минималистичност по нашите географски ширини. Пък въпреки и до това негово умозаключение да го е довела цената на горивото
Въпросът е, за какво чак в този момент? От 2 седмици ли имаме интернет и пътуваме в чужбина, с цел да забележим, че в цените на доста малко неща от първа, втора и каквато и да е нужда у нас са по-ниски от тези в страни, с минимална заплата от порядъка сред 2500 и 3000 лева Даже в противен случай, най-често у нас цените са по-високи .

Нека обърнем внимание на цените у нас на стоките, за които даваме най-вече средства:
Гориво (първоначалната причина за протестите)
С една минимална заплата у нас можем да сипем 218 литра гориво. В Люксембург – повече от 1000 литра. В Германия пък с най-ниската заплата се купуват 1203 л бензин. Cъс междинната си заплата българинът може да купи 430,5 л от всеобщия бензин А-95, в прилежаща Гърция междинното месечно заплащане стига за 789 л, а в Люксембург - за цели 2755 л, написа в разбор на " РИА Новости ".
Поданиците на Обединеното кралство, с минималното там месечно заплащане от 1200 паунда, могат да си налеят умерено 1400 л бензин (на цена от 2,59 л).
Нужно е да отбележим, че съгласно доста водачи, качеството на горивото у нас и чужбина е друго, въпреки и сипано от една верига бензиностанции.
Храна
Според последната статистиката от Национален статистически институт, българинът отделя максимален % от прихода си за храна – цели 40%.
Колко от нас си направиха труда през годините да ревизират на какви цени продават най-големите хранителни вериги в чужбина ? Достатъчно е да отворите уеб страниците им. От тях ще може да си изтеглите листовка с цените и промоциите във всяка една страна, в която компанията има свои магазини. Ако не сте го правили до момента, сравнението може съществено да ви изненада, дори шокира. Абстрахирайки се от деликатната, само че значима тематика, „ какво е качеството на това, което ядем тук и какво е на това, което употребяват на Запад “, ще забележите, че цените на 90% от продуктите от първа нужда са на равни или по-ниски цени от тези тук, обърнати в левове. Или казано в резюме – храна, която в България коства 10 лева, в Германия коства 10 лева . Просто и ясно.
Още по-необясним остава и един феномен, който виждаме все по-често. Продукти, създадени в България, в чужбина се продават по-евтино – включително - лютеници, шоколад, майонеза, кисело мляко и така нататък
Дрехи и обувки
Екскурзиите за шопинг, предлагани от от ден на ден организации, набират все по-голяма известност. Ние, „ богатите “ българи, постоянно отиваме в „ бедните “ Италия, Испания и Франция да си купим облекла и обувки. Някои, измежду които съм и аз, повече от 10 години пазарим онлайн от уеб сайтове, най-често английски. Само от закупуването на два чифта спортни обувки, можеш да спестиш към 150 лева, в случай че не купиш същите от български магазин. Също по този начин множеството международни вериги употребяват идентични етикети за цените на своите продукти за цяла Европа, от които е видно, че ние купуваме стоката на една и съща цена, на каквато я взимат и в Белгия, където минималната заплата приближава 4000 лева
Дали някой чужденец пазари онлайн от български магазин и дали идва до България за тази цел?
Мебели и артикули за дома
Световните вериги, които имат своите представителства у нас, продават на безусловно същите цени на каквито продават в цяла Европа. В някои случаи и на по-ниски с обяснението, че сме по-малък пазар. И тук инспекцията на този факт лишава няколко клика.
Техника
Цените на тв приемници, компютри, смарт телефони, принтери и така нататък у нас са напълно покрай междинното европейско ниво и са същите като във Англия, Словакия и Латвия. Купуваме печки, хладилници, съдомиялни, перални, климатици, тостери на цени, които са единствено с 14% под междинните за Европейски Съюз. На множеството източноевропейци тези уреди им излизат по-евтино - чехи, румънци, словаци, поляци, латвийци, литовци. Какво остава за тези от Западна Европа.
В последните две години в цяла Европа са известни и така нататък „ черни “ петъци. За разлика от България, в чужбина пониженията са значително по-реални и стоките не се изчерпват от наличност в първите няколко часа.
Автомобили
Почти всеки, който е стигал до решението да си купи личен автомобил е получил съвет да го направи от чужбина. И по какъв начин другояче, като 99% от автокъщите в България зареждат точно от там – най-често от Италия и Германия. Автомобилът, каран стотици хиляди километри, се измива тук, превърта му се километража и се продава на цена, която е доста по-висока от тази, на която бихме си го купили на място.
Лихви по заеми
Kaтo бaзa зa cpaвнeниe щe взeмeм малко по-скъп парцел с цeнa oт 220 000 eвpo, 90% (198 000 eвpo) oт ĸoйтo щe бъдe финaнcиpaн c тpидeceтгoдишeн ипoтeчeн ĸpeдит пpи плaвaщи лиxви и пpи тeĸyщи нивa в тeзи cтpaни:
Фpaнция
Πлaвaщи лиxви - oĸoлo 2.21%
Meceчнa внocĸa - 836.46 eвpo
Oбщи лиxвeни плaщaния - 81 125 eвpo
Гepмaния
Πлaвaщи лиxви - 2.32%
Meceчнa внocĸa - 848.82 eвpo
Oбщи лиxвeни плaщaния - 85 575 eвpo
Бългapия
Πлaвaщи лиxви - oĸoлo 4.8%
Meceчнa внocĸa - 1 062 eвpo
Oбщи лиxвeни плaщaния - 192 000 eвpo
Kaĸтo ce виждa, бeдният бългapин щe тpябвa дa плaти нa poднитe бaнĸи нaд двa пъти пoвeчe лиxви, oтĸoлĸoтo гepмaнeц , или 90 000 eвpo пoвeчe зa cъщия ĸpeдит.
В умозаключение на всичко до тук ще напомним едно пресмятане на Центъра за демократични тактики, съгласно което, чак през 2014 година сме достигнали равнището ни на покупателна дарба от 1989 ч.
Въпросът е, какво правихме до момента и за какво се самозаблуждавахме, че въпреки и с ниски приходи, пазарим най-евтино. Хубаво е, че този мит е на път да бъде развенчан, само че още по-хубаво ще бъде, в случай че митингите този път доведат до някакъв резултат и приходите се покачат, тъй като цените нормално вървят единствено нагоре. И най-много тъй като България се стопява всяка година с популацията на един регионален град и оцеляването ни като народ е по-застрашено от всеки път.
Автор: Димитър Лазаров
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР