Българите са станали по-големи оптимисти в сравнение с предходни години.

...
Българите са станали по-големи оптимисти в сравнение с предходни години.
Коментари Харесай

Близо 1/3 от българите очакват 2020 г. да бъде по-добра от 2019 г. - slava.bg

Българите са станали по-големи оптимисти спрямо предишни години. Това демонстрира анкетата „ В края на годината “ на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “.

Според проучването се е повишило и чувството за персонално благополучие, само че остава доста по-слабо на база на международните нива.

„ На фона на света, България е покрай междинните стойности на оптимизъм, само че когато става дума за персонално благополучие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от междинния жител на Европейския съюз, само че сме доста по-нещастни.

Докато общият оптимизъм зависи повече от съответната обстановка в страната и е динамичен, чувството за персонално благополучие в годините не се трансформира особено”, пишат в изследването си от „ Галъп интернешънъл”.

В края на 2019 година 32% от интервюираните българи чакат 2020 година да е по-добра от 2019 година 22% – по-лоша, а 34% – същата. 12% не могат да отговорят.

Социолозите показват, че чистата стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти минус дялове на песимисти 32% минус 22%) е 10, до момента в който през предходната година тази оценка е била негативна: -8. Така упованията в този момент се оказват най-оптимистичните на фона на последните няколко години. Като пояснение от социологическата организация акцентират известната икономическа стабилизация и политическа предвидимост.

„ България е покрай международната междинна чиста стойност в показателя на вярата от 13. На фона на страните от Европейски Съюз България стои по-оптимистично, само че на фона на европейските страни отвън Европейски Съюз – ние сме по-големи песимисти. И през тази година Европейски Съюз наподобява относително унило, в съпоставяне, да вземем за пример с развиващия се свят. И тук личи, че не съответното богатство в една страна, а вероятностите, както и настоящата политическа обстановка, са значимият фактор”, разясняват социолозите.

В края на 2019 година 45% от хората у нас заявяват, че са щастливи или доста щастливи, а 10% са нещастни или доста нещастни. 40% са в „ средата “ сред благополучие и злощастие, а останалите не могат да дефинират.

Така чистата стойност на благополучие минус злощастие е 35. В предходните години тази стойност се е движела към 30.

„ В последните години чувството за персонално благополучие гладко укрепва, само че остава надалеч от международната междинна чиста стойност в показателя на щастието – която в този момент е 48 и в последните години се колебае към тези равнища. Българите са по-нещастни и от междинния европеец”, написа още в проуването.

Източник: бТВ
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР