Българите са скептични към предложенията за промени в здравеопазването. 74%

...
Българите са скептични към предложенията за промени в здравеопазването. 74%
Коментари Харесай

Българите масово са скептични към здравната реформа

Българите са скептични към предложенията за промени в опазването на здравето. 74% от българите не имат вяра, че въвеждането на втора наложителна здравна вноска би спряло практиката на доплащане в лечебните заведения у нас. 18 на 100 считат, че втора вноска от 12 лева при частен осигурител ще спре доплащанията, а 8 % се двоумят. Това демонстрира изследване на „ Галъп Интернешънъл “.

По отношение на други хрумвания, свързани с препоръчаната неотдавна здравна промяна, най-вече утвърждение получава предлагането Фондът за лекуване за деца да премине към Здравната каса (мнозинство от 58% поддържа, а 27% не подкрепят), въпреки по това предложение да е и относително висок и делът на тези, които не могат да преценяват – 15%. Явно, свадите към въпросния фонд в последните години карат болшинството българи да утвърждават смяната.

Най-негативно е оценена концепцията всяка болница да има свои лични цени за услугите, които ще се покриват от здравната каса, а в случай че лекуването на пациента е по-скъпо, той да доплаща разликата – отчетливо болшинство от 71% от интервюираните не утвърждават това предложение.

Прилагането на допустимо най-евтина медикаментозна терапия също не е високо оценено – 54% са против тази концепция, а 41% я харесват. Останалите се затрудняват. Тук, несъмнено, не може да се чака голяма осведоменост измежду респондентите, само че публичният инстинкт е сладкодумен.

Откриването на нова болница да става единствено с решение на Народното събрание също не е припознато като дейно решение във връзка с здравната промяна, като повече от половината участници в изследването не го утвърждават (54% са „ срещу “, а 41% са „ за “; останалите се колебаят). В подобен вид данни нормално се отразява и общият негативизъм на обществото към тематиката.

Данните са от изследване на „ Галъп интернешънъл “, извършено в интервала сред 26 октомври и 2 ноември измежду 800 души на възраст 18+, особено за Индекса на лечебните заведения, взаимна разработка на „ Галъп интернешънъл “ и профилирания здравен уебсайт clinica.bg.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР