Българите са разделени в позицията си за незабавна оставка на

...
Българите са разделени в позицията си за незабавна оставка на
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

Българите са разграничени в позицията си за незабавна оставка на държавното управление и провеждането на предварителни избори - 39,3  на 100 са на това мнение, а 36,8 % са за оставане на кабинета до постоянния избор за парламент напролет на 2021 година В същото време, в случай че изборите са в този момент,  в Народното събрание щяха да влязат 6 или 7 партии на база на гласуващите  - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН " на Слави Трифонов, групировката " Демократична България ", Движение за права и свободи, " Изправи се.бг " (Мая Манолова) и вероятно " Обединени патриоти ", които са на кантар за влизане в идващ парламент. Това сочи национално представително изследване на " Алфа Рисърч ", направено по поръчка на " Дневник " и което е направено в периода 23 - 30 юли 2020 година измежду 1017 души по метода лице в лице.

Според проучването малко над 45 % от интервюираните декларират, че няма да гласоподават или не са решили .

На  база всички запитани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ , Българска социалистическа партия също губи поддръжка и съвсем се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е постоянна. " Демократична България " качва до 6,7%.

Преценката на повечето българи (48,5%) е за съдружно държавно управление  и в идващия парламент.

Като най-висока поддръжка събира кабинет с присъединяване на " Демократична България "  - или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат подобен вариант) или повече с партията на Слави Трифонов - 9,4%.

Разрез на електоралните настройки, демонстрира, че в София сега " Демократична България " има 11,9% поддръжка при възможни избори и е втора политическа мощ с дребна разлика по отношение на ГЕРБ - 13% (малко над половината в столицата към момента не са решили по какъв начин да гласуват).

Слави Трифонов печели вота на младите - съвсем 20% на хората сред 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Данните демонстрират, че заемането на ясна и безапелационна позиция против корупцията и завладяването на институциите - се прави оценка от българите и  това са водачите и политическите сили, които получават или прибавят поддръжка  - като Христо Иванов (и " Демократична България " ) и Румен Радев (и неговите позиции).

Останалите - даже и в съпротива (като Българска социалистическа партия, които не заеха ясна позиция за ролята и дейностите на основния прокурор) губят.

Слави Трифонов, който наподобява най-пасивен, покачва малко резултата си по отношение на предходни проучвания на настройките и той очевидно е различаван като антисистемния състезател от по-младото потомство избиратели и даже и без старания и акция наподобява сигурен в идващ парламент.

Въпреки обществените заричания, че нямат нищо общо с Движение за права и свободи, а се освобождават от свързвани с партията министри, ГЕРБ страда от въздействието на Пеевски и Доган. Както и основния прокурор Иван Гешев. И това е разбираемо от множеството българи.

БЕЗ ФАВОРИТ ЗА ПРЕМИЕР 

Малко над 11% от българите дават желания Борисов още веднъж да бъде министър председател, а други - над 11% - показват президента Радев.

За  към 6% от българите е допустимо и Слави Трифонов да бъде министър-председател .

Христо Иванов от " Демократична България ", който е най-активният водач в поддръжка на митингите и акции и сигнали против задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски,  получава поддръжка от 5% за министър председател , следва от Мая Манолова - също дейна в протестните шествия и циркулиране на страната през последните месеци.

Българите са настроени скептично до каква степен партиите могат да се оправят с корупцията и дават отговор (57,2%), че нито една няма капацитет да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури - 49,6% споделят, че нито един политик няма да се оправи. Най-много упования има към президента Радев - 20,1%. Той е следван от Борисов, само че с съвсем два пъти по-малко поддръжка - 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% по отношение на водача на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова - 3,2%.

ГЕРБ - ОСНОВНИЯТ ГУБЕЩ

Като последица от нестихващите митинги през миналия месец ръководещите са губещи от събитията през юли, които провокираха и продължаващите протести с претенции за оставка на държавното управление и доверието към тях съществено спада. Повече от половината българи дават негативната оценка за работата на кабинета, а  половината правят оценка отрицателно и активността на премиера Бойко Борисов  (49,3%).

С  високо отрицание на дейностите и съмнение се отличава и основният прокурор  Иван Гешев единствено след шест месеца на този пост. Най-много от интервюираните считат даже, че  негова оставка ще помогне повече за превъзмогване на политическата рецесия, в сравнение с оставка на кабинета . И държавното управление, и Гешев съгласно съвсем половината от българите са следени от задкулисие към Ахмед Доган и Делян Пеевски от Движение за права и свободи и това очевидно въздейства на оценката за тях. А тази партия е най-силно свързвана с мафия и мутри, следвана от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" Демократична България ", акцията на чийто водач Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития провокираха гражданското неодобрение и направиха всеобщо общественото говорене за задкулисието сред ръководещите и представители на Движение за права и свободи, се  връща на политическата сцена с увеличена поддръжка .

Българска социалистическа партия също е губеща сега, докато  президентът Румен Радев получава поддръжка и в двата обществени спора - с основния прокурор и с премиера . Акцията на прокуратурата и въоръжени в президентството - другият катализатор на гражданското неодобрение - се оказва в негова изгода, а половината българи не считат, че са показани задоволително доказателства за нея. Радев резервира висока позитивна оценка и даже е еднообразно мечтан като възможен идващ министър-председател дружно с Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР