Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през

...
Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през
Коментари Харесай

Прогноза: До 10 години на пазара няма да има български зеленчуци

 Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през предходната година. За 2019 година прогнозата е количеството да стигне 78 хиляди тона. С 18% пораства вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, демонстрира разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство.

В същото време макар ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо.

В Турция, откъдето идват главните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до към 0,20 – 0,25 $ за кг (около 0,44 лева за кг). В Холандия и Испания, които са измежду най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са към 0,80 евро/кг (1,60 лева за кг).

У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лева за кг, демонстрират последните данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Цените на европейските домати като цяло през това лято са измежду най-високите за последните 5 години. Това се изяснява с горещото време и нарастването на разноските, които порастват непрестанно за последните 10 години, настояват специалистите.

Ударно внасяме и краставици, и чушки. Импортът на краставици през 2018 година доближава 29 хиляди тона, като за последните 5 години той пораства с към 10 на 100. Прогнозата на специалистите е тази година по пазарите у нас 30 хиляди тона от краставиците да са импорт.

Подобни са и цифрите за пипера. Миналата година у нас са импортирани 29 хиляди тона, като през последните 5 години нарастването е с към 14 на 100.

Само за първите пет месеца на тази година у нас са импортирани 141,6 хиляди тона пресни зеленчуци, демонстрират последните данни на земеделското министерство..

Според земеделските производители близо 80 на 100 от зеленчуците и плодовете, които се продават у нас, са вносни. Доматите, чушките и краставиците идват главно от Гърция, Турция и Македония. Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, разяснява за “Труд " Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите в България.

Вносните домати влизат у нас на доста по-ниски цени от родните, въпреки че се заплащат мита, и това убива родното произвеждане, разяснява производител от Мало Конаре.

“По тържищата и борсите това лято видях неща, които не са се случвали от 10 години. Точно в разгара на сезона, когато има обилие от български домати, по тържищата спираха тирове натоварени със стока от Полша, Македония и Турция ", уточни той.

По думите му нашите домати са на цена от 1,20 лева, а вносните са 90 стотинки, дори и по-малко, и никой не купува родното. “Имаше сътрудници, които напряко оставяха кашоните с продукция по тържищата, зарязваха цели бусове, цялостни с домати ", описа земеделецът. Според него ниските цени на вносните домати се дължат на високите дотации в изброените страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР