Българите са едно от най-евроентусиазираните общества. Такъв извод сподели Първан

...
Българите са едно от най-евроентусиазираните общества. Такъв извод сподели Първан
Коментари Харесай

"Галъп": Българите са евроентусиазирани икономически оптимисти

Българите са едно от най-евроентусиазираните общества. Такъв извод показа Първан Симеонов, изпълнителен шеф на „ Галъп” във връзка годишника за политическите процеси и публичното мнение на социологическата организация.

Според данните над 50 на 100 от българите имат доверие на Европейски Съюз, следвано от Германия и Русия. Според Симеонов сме русофили по сърце, а с разсъдъка гледаме към Германия. „ В дъното на класацията е Китай, не тъй като не го харесваме, а тъй като не го познаваме”, посочи социологът.

Доверието е Европейски Съюз и НАТО укрепна в последните месеци, уточни още той. Данните демонстрират, че военнополитическият темперамент на НАТО провокира разделяне в обществото и по тази причина не се приема толкоз въодушевено колкото Европейски Съюз. Европа пък служи и за коректив на нашите институции, безапелационен беше Симеонов.

Българите демонстрират и прочут стопански оптимизъм за материалното си състояние.

Според данните в последните месеци от предходната година се „ намираме в една от високите точки на стопански оптимизъм”.

50 на 100 от българите считат, че ще се оправим с европредседателството. Това е по-скоро благопожелание и е като заем на доверие към институциите, сподели той.

По тематиката за новия орган за битка за корупцията хората са най-много скептични. Според 41% от интервюираните не чакат този орган да понижи корупцията.

Конфликтът Българска социалистическа партия и ГЕРБ Симеонов дефинира като към този момент незанимателен. Той обърна внимание на президента Румен Радев, който по думите му „ се пробва да се хареса и на алените и на синьо- зелено-лилавите. Той е основният опозиционер, което е рискова игра, само че и е печеливша-затова беше определен, като протест”, сподели той. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР